Szilárda
-4 °C
3 °C

Áradások és erdőtüzek pusztítanak Ázsiában

2002.07.22. 11:13
Több mint nyolcszázan vesztették életüket Kínában a folyók áradásai miatt az elmúlt két hónapban. Eközben árvíz pusztít az orosz Távol-Keleten és Indiában is, az oroszok szerint a kínai zsilipek megnyitása okozta náluk a rendkívüli állapotokat. Oroszországban ugyanakkor több helyen már három hónapja pusztítanak az erdőtüzek.
Kilencen életüket vesztették, és további 25 személy eltűnt az elmúlt napokban az esőzések okozta áradásokban Dél-Kínában. Az áradások mintegy 31 ezer embert érintettek a múlt héten Kuangtung tartományban, és a China Daily szerint az időjárási viszonyok még jelenleg is "rendkívül zordak". Saokuan városba időközben visszaköltözött 2500 lakos, akik a települést elöntő víztömeg elől korábban elmenekültek. A településeken megindultak a fertőtlenítések, és a rombadőlt házak újjáépítése.

Több száz halott Kínában

Kínai tisztségviselők hétfőn arra figyelmeztettek, hogy a nap folyamán 17 város környékén további esőzések és árvizek várhatók - írja az MTI. Idén még az esős időszak beállta előtt, májusban ítéletidő lepte meg Kína több tartományát, az eltelt két hónapban mintegy 800 ember halt meg az áradásokban. Az esőzések ilyen mértékű jelentkezése sokak számára az 1998-as árvízkatasztrófa megismétlődését vetítette előre. Akkor több mint 4000-en haltak meg, legnagyobbrészt a Jangce medencéjében.

Kína okozta az oroszországi árvizet?

Ugyanakkor az orosz Távol-Kelet vezetői szerint a megtelt kínai víztározók zsilipjeinek megnyitása okozhatta Oroszország távol-keleti vidékein az árvizet. Több körzetben rendkívüli állapotot kellet hirdetni, mivel az Usszuri és a Razdoljnoje folyók vízszintje mindössze két nap alatt, szombat-vasárnap 3-4 métert emelkedtek. A jelenlegi orosz áradásoknak nincs halálos áldozata, de több települést, közel 500 lakóházat, és több mint 13 ezer hektárt öntött el teljesen a víz.

Kína határozottan tagadja, hogy megnyitották volna a területükön lévő, túlcsorduló víztározók zsilipjeit. A területi orosz vezető szerint jelenleg ellenőrzik a gyanúra okot adó információkat. A kormányzó az MTI szerint kínai forrásokra hivatkozva bejelentette: a határ túloldalán megindult a folyók apadása, így már nem fenyeget újabb árhullám.

Áradások Indiában

Eddig több mint egymillió indiai kényszerült elhagyni otthonát a július elejétől tartó monszuneső okozta áradások miatt. Az első apadás óta a károsultak fele visszatérhetett otthonába, de több mint félmillióan még mindig rögtönzött táborokban és középületekben laknak. Asszám szövetségi államban mintegy 70 újabb falut öntött el az ár, átszakítva egy gátat hétfő reggel, így százezren váltak hajléktalanná. Negyvenezer ember még a vasárnapi esőzések során elhagyta otthonát.

Ég a tajga

Az orosz Távol-Keleten ugyanakkor már harmadik hónapja tombolnak erdőtüzek, amelyek következtében eddig 386 ezer hektár tajga égett le. A körzetben jelenleg 86 ezer hektáron ég az erdő, s a lángokkal folyamatosan több mint 1600 ember, 16 helikopter és repülőgép, továbbá csaknem száz tűzoltójármű és munkagép küzd. Változatlanul újabb tűzfészkeket észlelnek a Kamcsatka-félszigeten és az Amur vidékén - adja közre a Magyar Hírlap. Kamcsatkán az esőzések segítettek a tűzoltóknak, de a helyzet Jakutföldön a legsúlyosabb, ahol 68 ezer hektár tajga ég, miután a hét végén további ötezer hektáron terjedt el a tűz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!