Mátyás
-6 °C
1 °C

Katonai robbanószerek okozhatták a törökbálinti detonációt

2004.08.17. 12:32
TNT-, hexogén- és nitro-penta-maradványokat találtak szakértők az augusztus 5-én felrobbant törökbálinti raktárépület helyén. A felsorolt anyagokat csak katonai célokra használják, de a hadsereg készletiből nem hiányzik semmi. A rendőrség nem erősítette meg a hírt.
Hadseregnél használt robbanóanyagok okozták a törökbálinti detonációt a pirotechnikai raktárban, adta hírül az MTV Híradója kedden. Értesülésük szerint TNT, hexogén és nitro-penta maradványait találták meg szakértők a törökbálinti robbanás helyszínén.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság egyelőre nem erősítette meg a hírt, hogy TNT-t is találtak a területen, adta hírül a HavariaPress. Tószegi Anikó sajtóreferens elmondta, az eset szakértői vizsgálata jelenleg is tart, így biztos információk az ügyben legkorábban két-három nap múlva várhatók.

A Pyro-Technic Kft. cégvezetői, akiket kis időre őrizetbe vettek a robbanással kapcsolatban, az Indexnek nem kívánták kommentálni a híreket, és nem volt elérhető az üggyel foglalkozó nyomozó sem.

Csak katonai célokra használják

A Magyar Bányászati Hivatal szerint az országban egyetlen polgári intézményben sem tárolnak hexogént és nitro-pentát, hiszen azokat szinte kizárólag csak katonai célokra használják, hangzott el a hírműsorban.

Matyuc Péter, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője elmondta, a hadseregnek nincs hexogénja, a TNT-vel és a nitro-pentával pedig el tud számolni. Hozzátette, készleteikben nincs hiány.

Az augusztus 5-én délután történt törökbálinti robbanásban három ember meghalt, tízen megsérültek, és tetemes anyagi kár keletkezett.