Géza
-11 °C
-4 °C

Katolikus papokat vert át két hajléktalan

2004.02.11. 13:39
Egymillió forintnyi adományt csalt ki borsod-abaúj-zempléni papoktól két hajléktalan. A férfiak Rómában vagy Berlinben tartozkodó érsekekre hivatkozva tévesztették meg a lelkipásztorokat.
Hatvan katolikus papot csapott be két hajléktalan többnyire Borsod-Abaúj-Zemplénben. A hajléktalanok egy magas egyházi személyre hivatkozva gyűjtöttek adományokat.

Érsekekre hivatkoztak

A rendőrségen egy tiszaújvárosi pap tett feljelentést - tájékoztatta az MTI-t a megyei kapitányság sajtóreferense. A paptól egy érsekre hivatkozva próbáltak adományt szerezni a hajléktalanok. A pénz átvételére megbeszélt időpontban azonban a rendőrség emberei várták őket.

A 37 és 47 éves elkövetők ellen csalás vétsége miatt indult eljárás. A vizsgálat eddigi adatai szerint az idősebbik férfi 2003 decemberében, a tudakozótól megszerzett telefonszámokon tárcsázta a kiszemelt áldozatokat, a római katolikus egyházhoz tartozó papokat.

Egymillió forintot zsákmányoltak

A férfi többnyire éppen Rómában, vagy Berlinben tartózkodó érsekként bemutatkozva, arra kérte a papokat, hogy pénzbeli adománnyal segítsék az őket másnap felkereső, általa küldött hajléktalanokat. A két férfi másnap mindig meg is jelent azzal, hogy az érsek úr küldte őket, s így megkapták az adományokat.

Az őrizetbe vettek elmondása szerint mintegy 60 esetben alkalmazták ezt a "trükköt" az ország különböző településén, de elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A hatvan megtévesztett egyházi embertől összesen mintegy egymillió forinthoz jutottak, a kapott legkisebb összeg ötezer, a legnagyobb kétszázezer forint volt.