Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Okirathamisítás miatt ítélt el a bíróság több tisztet

2004.05.03. 15:24
Élelmezési és repülési pótlékot engedélyezett Helembai László ezredes katonatársainak, akik nem voltak jogosultak igénybevenni ezeket a juttatásokat, ezért az időközben nyugdíjba küldött ezredest pénzbírság mellett fogházbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla. Kovács Dániel alezredest és három másik szintén alezredes társát okirathamisításért ítélték el.
Hűtlen kezelés és okirathamisítás miatt fogházra illetve pénzbüntetésre ítélt több katonai vezetőt a Fővárosi Ítélőtábla. Az elsőrendű vádlott, Helembai László ezredes, a Katonai Légügyi Hivatal korábbi vezetője az ítélet szerint huzamosabb időn keresztül, jogtalanul engedélyezte az élelmezési pótlék kifizetését nyugállományú pilótáknak.

Azt állította, repült

Helembai egy másik pilótának - akit a kecskeméti repülőorvosi bizottság repülésre alkalmatlannak minősített - a repülési pótlékát engedélyezte jogtalanul. Őt ezért a táblabíróság folytatólagosan elkövetett, nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelésben és okirat-hamisításban is bűnösnek mondta ki. Az ezredest emiatt nyolc hónap fogházbüntetésre és százezer forint megfizetésére kötelezték, büntetése végrehajtását ugyanakkor két évre felfüggesztették.

A Katonai Légügyi Hivatal másodrendű vádlott osztályvezetője, Kovács Dániel alezredes, valamint három másik, ugyancsak alezredesi rangú pilóta ugyanakkor okirathamisítás miatt kapott jogerős pénzbüntetést. Az osztályvezető ugyanis a táblabíróság szerint négy alkalommal is elmulasztotta a Mi 8-as harci helikopteren előírt, kötelező repülési gyakorlat végrehajtását. Ennek ellenére a hajózókönyvében úgy tüntette fel, mintha repült volna, egy ellenőrző pilóta aláírását pedig odahamisította.

Pénzbüntetést kapott

Kovács elleni vádak között voltak egy elméleti vizsgán történtek, amelyen Kovács volt a bizottság elnöke. Ekkor egy alezredes helyett pilóta-társa töltötte ki a vizsgalapot. A bizottsági elnök és helyettese ennek ellenére úgy vette fel a jegyzőkönyvet, mintha az alezredes megfelelt volna az elméleti vizsgán, aki így másnap már letehette a gyakorlati vizsgát is. Kovács alezredesnek emiatt százezer, három vádlott-társának pedig 75-75 ezer forint büntetést kell fizetnie. Helembait időközben nyugdíjazták, elítélt-társai azonban továbbra is a katonai repülések rendjéért felelős katonai szervezet vezető munkatársai.