Emőke
-4 °C
9 °C

Két magyar tűnt el Katowicéban

2006.01.30. 19:23
Továbbra sem lehet tudni, hogy mi történt azzal a magyar férfival, aki egy belga cég képviseletében vett részt a katowicei sportgalamb-kiállításon, ahol szombat délután beszakadt a kiállítócsarnok födémszerkezete. Mint kiderült, egy magyar származású munkatársának is nyoma veszett. A katasztrófának eddig 67 halálos áldozata van.

Két magyart is keresnek a chorzówi kiállítási csarnok romjai alatt, jelentette a TV2 híradójának helyszíni tudósítója a mentés színhelyéről. A Tények értesülései szerint mindkét magyar egy belga cég képviseletében volt jelen a sportgalamb-kiállításon, de csak egyikük magyar állampolgár. A lengyel hatóságok közlésére hivatkozó jelentést a külügyminisztérium nem tudta megerősíteni. "Csak egy eltűnt magyar állampolgárról tudunk" - mondta el az Indexnek Polgár Viktor. A krakkói konzulátuson nem reagáltak hívásunkra.

Mivel a külügyminisztérium csak a magyar állampolgárok ügyében illetékes, így Polgár nyilatkozata nem cáfolja a Tények értesüléseit. Az MTV Híradója úgy tudja, hogy a 67 halálos áldozat közül már csak kettőt nem azonosítottak. A mentőalakulatok szerint elképzelhető, hogy még vannak áldozatok a romok alatt, túlélők megtalálására azonban már nem látnak esélyt.

A családtagok Chorzówban vannak

Nagyiványi Zoltán, a krakkói magyar főkonzul az MTI-nek elmondta, hogy Katowice-Chorzówba érkezett az eltűnt férfi néhány családtagja, akik Bende Árpád krakkói konzullal a tragédia helyszínén tartózkodnak.

A mentőalakulatok még nem tudják, miképp takarítsák el a romokat, és emeljék ki a még esetleg azok alatt rekedt embereket - mondta el a főkonzul. Attól tartanak, hogy a tető további darabjai zuhannak rájuk. A mentőakcióban több mint 1500 mentő vesz részt.

Mégegyszer átkutatják a romokat

A romokat mégegyszer átvizsgálják a mentőalakulatok, mondta az Indexnek hétfőn délután Bende Árpád, aki úgy tudja, hogy a lengyel kormánybizottság hamarosan összeül megtárgyalni, miképp és meddig folytassák a keresést, és hogy kivizsgálják a tragédia pontos okait. Az eltűnt magyar férfiról a hozzátartozók kérésére nem adott bővebb tájékoztatást a konzul, így nem tudni, hogy melyik cég képviseletebén volt jelen a kiállításon. Tulajdonképpen még az sem biztos, hogy a csarnokban volt, amikor a tető beomlott, az mindenesetre nem jó jel, hogy a tragédia óta nem lehet őt elérni telefonján.

A Magyar Postagalamb Sportszövetség háromtagú küldöttsége időközben már hazaérkezett Lengyelországból. Bárdon István elnök, Pethő Attila főtitkár és Nagypál László, a sportszövetség ifjúsági bizottságának elnöke megúszta a balesetet, mivel fél órával a tragédia előtt kijöttek a csarnokból.

67 halott

A Katowice melletti Tychy város kórházában hétfőre virradóra meghalt a tragédia 67. áldozata, egy 34 éves férfi - közölte Krzysztof Mejer, a sziléziai vajdaság szóvivője. A katasztrófában mintegy 140-en sérültek meg, őket a régió 23 különböző kórházában ápolják. A halottak száma még emelkedhet, mert a rendőrséghez újabb bejelentések érkeznek eltűnt személyekről, és az sem zárható ki, hogy a vasárnapi veszteségmérlegbe hiba csúszott.

#alt#
Klikk a galériára!

Több család jelentkezett, akiknek hozzátartozója sem a halottak listáján, sem a kórházakba vittek nevei között nem szerepel. Hétfőn speciálisan kiképzett kutyákkal ismét átkutatják a területet, az esetleg még a romok alatt lévő embereket keresve. A már azonosított halálos áldozatok között hat külföldi van: két cseh, két szlovák, egy belga és egy német.

Az építésügyért is felelős Jerzy Polaczek közlekedési miniszter úgy nyilatkozott, hogy az első vizsgálatok szerint a kiállítócsarnok tetején több hó volt, mint amit a biztonsági normák megengednek. Az üzemeltető cég azonban vitatja ezt.

Félméteres hó

A szerencsétlenség nyomán egész Lengyelországban át fogják vizsgálni az olyan tágas építmények tetőszerkezetét, mint a vásárcsarnokok, szupermarketek, bevásárlóközpontok vagy uszodák. A felső-sziléziai Bytomban már vasárnap este kiürítettek a hatóságok egy szupermarketet, miután repedéseket észleltek az egyik falon. Építési felügyelők ugyancsak vasárnap megvizsgálták esetleges kockázatok szempontjából a varsói repülőtér és központi pályaudvar épületeit. A lengyel kormány Katowicéban rendkívüli ülést szándékozik tartani, amelyen a tragédiával és annak következményeivel foglalkozna.

A katasztrófa okai egyelőre nem ismertek. Egy különbizottság, amely ezeket vizsgálja, már megállapította, hogy a kiállítócsarnok tetején félméteres hóréteg volt. A csarnok tulajdonosa ezzel szemben azt állítja, hogy a havat eltakarították a tetőről. Szakemberek véleménye szerint a katasztrófát a hótömeg nyomása, a külső és belső hőmérséklet közötti különbség vagy tervezési hibák okozhatták. Vannak olyan jelzések, hogy a katasztrófa idején néhány vészkijárat zárva volt. Az ügyészség is vizsgálja az esetet.