Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Újabb holttesteket találtak a csarnok romjai alatt

2006.01.31. 18:33
Mentőkutyák bukkantak az újabb holttestekre a katowice-chorzówi csarnok romjai alatt. Az eltűnt magyarról továbbra sincs hír.

Két újabb holttestet találtak kedden délelőtt mentőkutyák segítségével a katowice-chorzówi kiállítócsarnok romjai alatt. Az RTL Klub híradójának információi szerint délutánra azonosították a két halottat, mindketten lengyelek voltak. Krzysztof Mejer, a sziléziai vajdasági hivatal szóvivője kedd este közölte: egy harmadik holttestet is sikerült kiemelni a fémgerendák és a romok alól, ezzel hatvanötre emelkedett a tragédia halálos áldozatainak száma.

A dél-lengyelországi Katowice városával gyakorlatilag egybeépült Chorzówban szombat este omlott be a kiállítócsarnok teteje a rá nehezedő hó és jégpáncél súlyától. A baleset következtében 64 ember, köztük nyolc külföldi vesztette életét, mintegy 170 pedig megsérült. Az épületben éppen postagalamb-kiállítást tartottak, s a tragédia pillanatában legalább félezer ember volt ott.

A még a romok alatt fekvő holttesteknél a mentőkutyák jeleztek. A mentőosztagok csak kamera segítségével tudták kideríteni, hogy két összezúzott test hever a fémgerendák alatt. Nehézmunkagépek nélkül azonban lehetetlen kiszabadítani a tetemeket, még az áldozatok nemét sem sikerült megállapítani. Bende András krakkói magyar konzul az Index kérdésére elmondta, hogy a kedden talált holttesteket az azonosításhoz ki kell szabadítani a romok alól, ez viszont hosszú ideig is eltarthat. Az eltűnt magyarról továbbra sincs hír. Arról, hogy a tv2 híradójában még egy, magyar származású, eltűnt férfiról is beszéltek, Bende elmondta: erről ő is csak újságíróktól hallott.

Keddre sikerült azonosítani a tragédia nyolcadik külföldi áldozatát, aki német állampolgár volt. Így a halott külföldiek között két német, két cseh, két szlovák, egy belga és egy holland állampolgár van.

Keddi lengyel sajtóbeszámolók szerint a súlyos tragédia után a lengyel hatóságok óvintézkedések sorozatát rendelték el, köztük a veszélyeztetett épületek tetejének megtisztítását a hótól és a jégtől. Hétfőn este mintegy 200 embert evakuáltak egy bevásárlóközpontból, amelynek teteje el kezdett meghajlani a hó súlya alatt. Senki nem sérült meg az incidensben, és a tetőről gyorsan letakarították a havat - jelentette a TVN24 televízió.