Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Fogyatékosokat rontottak meg egy horvát szervezetnél

2005.07.15. 22:25
A brezovicai katolikus árvaházban a gyanú szerint már évek óta értelmi fogyatékos gyerekeket rontottak meg. A horvátországi katolikus egyház vizsgálatot rendelt el.

A horvátországi katolikus egyház vizsgálatot rendelt el a Caritas katolikus segélyszervezetnél értelmi fogyatékos gyerekek ellen elkövetett szexuális visszaélések ügyében - jelentette be pénteken Zágráb érseke, Josip Bozanic.

Árvaházban történt

Az árvaházban történ eset után a bíboros azt írta közleményében, hogy "a Caritas segélyszervezetnél felmerült nehézségek arra kényszerítenek bennünket, hogy sürgősen vizsgálatot indítsunk és konkrét lépéseket tegyünk annak érdekében, hogy a zágrábi Caritas az új kihívásoknak és szükségleteknek megfelelőbb módon alakítsa szervezetét és tevékenységét".

A Zágrábhoz közeli brezovicai árvaházban elkövetett állítólagos nemi visszaélések és fizikai bántalmazások ügye a múlt hónapban került napvilágra, miután az árvaház volt gondnokát letartóztatták azzal a gyanúval, hogy értelmi fogyatékos gyerekeket rontott meg ott 1995 és 1999 között.

Korábban eltussolták az ügyet

Az azóta eltelt időben újabb gyanúsítottak - egy büntetett előéletű francia önkéntes és egy horvát szakács - ellen is eljárás indult gyermekek molesztálása miatt. Az állami hatóságok már 2002-ben is vizsgálódtak Brezovicában, az otthon lakói és egykori alkalmazottak vallomásai alapján.

Jóllehet a nyomozás eredményei szerint elegendő bizonyíték állt rendelkezésre a vádemeléshez, akkor mégis ejtették az ügyet. Az ügy eltussolása miatt a múlt hónapban menesztették Bozica Cvjetko helyettes államügyészt.

Az ügyészség az árvaház öt pedagógusa - köztük három apáca - ellen is eljárás indítását kezdeményezte. Őket a gondjaikra bízott gyerekek fizikai és lelki bántalmazásával gyanúsítják.

A brezovicai ügy megrázta a túlnyomó többségben katolikus Horvátország közvéleményét. A katolikus egyház elítélte az állítólagos visszaéléseket.