Géza
-12 °C
-4 °C

Egy éve tombolt a Katrina, Bush azóta sem nyerte vissza hitelét

2006.08.29. 12:31
Augusztus 29-ét a Katrina nemzeti emléknapjának nyilvánította az elnök, aki kedden New Orleans-ba látogat. Közben Ernesto, a trópusi vihar már Kubában jár, Floridában ismét katasztrófahelyzetre készülnek.

A szövetségi kormány támogatásáról biztosította a Katrina hurrikán pusztítását elszenvedett lakosokat George Bush amerikai elnök, aki hétfőn kezdte meg körútját a katasztrófa sújtotta államokban a tragédia első évfordulóján. "Azért tértem vissza az évforduló alkalmából, hogy köszönetet mondjak Önöknek a bátorságukért, és elmondjam, hogy a szövetségi kormány most is Önökkel van" - mondta az elnök látogatása első napján a Mississippi állambeli Biloxiban. Mississippi az egyike volt annak a két szövetségi államnak, amelyben az 1500 emberéletet követelő szélvihar a legnagyobb pusztítást végezte.

Bush elismerte, hogy több évi munka kell még ahhoz, hogy az Egyesült Államok jelenkori történelmének legnagyobb természeti katasztrófája után a déli partvidék teljesen talpra álljon. Az elnök a katasztrófa óta most látogat tizenharmadszor a Mexikói-öbölbe. A körút csúcspontja kedden várható, amikor az elnök a Katrina által elszakított gát miatt víz alá került New Orleansba látogat. George Bush az idei augusztus 29-ét a Katrina nemzeti emléknapjának nyilvánította.

Képek akkor
New Orleans akkor

Nem elégedettek a helyreállítással

George Bush elnök a Katrina hurrikán utáni washingtoni "ügyetlenkedés" óta nem tudta visszaszerezni a választók többségének bizalmát, sokan nemcsak ideológiáját, hanem értelmi képességeit is máig megkérdőjelezik, írta a The New York Times hétfőn. Jóllehet a szövetségi kormányzat több mint 100 milliárd dollárt fordított az újjáépítésre és segélyezésre, Bush, úgy tűnik, végérvényesen hitelét vesztette, fogalmazott a demokrata napilap.

A The New York Times/CBS friss felmérése szerint az amerikaiak 51 százaléka, egy évvel a szörnyű természeti katasztrófa után elégtelennek ítéli a szövetségi kormánynak a katasztrófára adott válaszát.

Az amerikaiak többségének magabiztossága a Katrina nyomán elpárolgott, sokan úgy vélik, a nemzet nem készült fel egy újabb katasztrófára, közölte az AP-Ipsos cég felmérésének eredményét a hétfői The Washington Times. Az évi 25 ezer dollárnál kisebb jövedelműek és az alacsonyabb iskolai végzettségűek sokkal inkább tartanak egy újabb természeti csapástól, mint a gazdagabbak és jobban képzettek. A lap beszámolója szerint New Orleans nagy része máig lakhatatlan, romok és összetört autók borítanak sok városrészt.

A hurrikán 2005. augusztus 29-én csapott le a Mexikói-öböl menti országrészre, rendkívüli károkat hagyva maga után Louisiana, Mississippi és Alabama szövetségi államokban. A Katrina a legdrágább hurrikán volt az Egyesült Államok történetében: a hivatalos tájékoztatás szerint a kormány 118 milliárd dollárt (25 ezer 606 milliárd forint) költött eddig a károk helyreállítására.

...és most
...és most (összehasonlító képsorozat)

Elérte Kuba déli részét Ernesto

Hétfőn este érkezett Kuba déli része fölé az Ernesto trópusi vihar, amely vasárnap rövid ideig már hurrikán erősségű is volt. Tavaly a floridai öböl partvidékén rendkívüli pusztítást vittek véghez a Katrina és a Rita hurrikánok, most arra készülnek, hogy mire az Ernesto odaér, ismét hurrikánná fejlődhet.

"Azt mondhatjuk, hogy az Ernesto gyenge, már csak árnyéka régi önmagának" - nyilatkozott a kubai televíziónak José Rubiera, a kubai meteorológiai intézet előrejelzési igazgatója, a ciklonok elismert nemzetközi szakértője. Hozzátette, hogy valamelyest erőre kaphat a vihar Kuba középső része fölé érve. A szigetország déli részén elővigyázatosságból 600 ezer embert helyeztek biztonságba a kubai polgári védelem beszámolója szerint. A déli és a középső országrészben továbbra is fenntartják a készültséget. A meteorológusok szerint az Ernesto örvényében a szelek elérhetik az óránként 137 kilométeres sebességet is.

Floridában készülnek az Ernesto - keddre vagy szerdára várható - érkezésére. "Nagyon komolyan vesszük ezt a vihart" - mondta Jeb Bush, Florida kormányzója. A déli szövetségi államban rendkívüli állapotot hirdettek és elrendelték, hogy a nemzeti gárda legyen készenlétben a fellépésre. Elrendelték, hogy minden turista és nem állandó lakos hagyja el a Florida félsziget csúcsától délre található Floridai-szigeteket. Az érintett térség lakosait felszólították, legyenek készen egy azonnali kiürítésre.