Ármin, Pálma
9 °C
28 °C

Kiürítik New Orleanst

2005.08.28. 23:00
A részben a tengerszint alatt fekvő, félmilliós városra hétfőn reggel csal le a 257 kilométeres sebességgel száguldó Katrina hurrikán. Ilyen erős vihar eddig csak háromszor csapott le az Egyesült Államokra.
Katasztrofális károk okozására alkalmas, ötös fokozatúra erősödött vasárnap a Katrina hurrikán, a város felé közeledő forgószél veszélyére hivatkozva a polgármester elrendelte New Orleans teljes kiürítését. A Mississippi torkolatában fekvő nagyvárosnak 485 ezer lakosa van. A veszélyeztetett Louisiana amerikai szövetségi állam déli részének lakói még Ray Nagin polgármester rendeletének kiadása előtt elözönlötték az országutakat, hogy idejében biztonságos helyre jussanak a pusztító szélvihar elől. Azoknak, akik nem tudnak távozni, biztonságos helyeket jelöltek ki a részben a tengerszínt alatt fekvő nagyvárosban, így többek közt megnyitották a város sportcsarnokát is a menekültek előtt. Nem szokványos hurrikán Az országos hurrikánelőrejelző központ helyi idő szerint vasárnap reggel tette közzé, hogy a forgószél óránként már 257 kilométeres sebességgel száguld, miután erőt gyűjtött a Mexikói-öböl meleg vize felett. Az ötös fokozat a legmagasabb a Saffir-Simpson-skálán, az ilyen besorolású forgószél végzetes károkat okozhat. Ilyen erősségű hurrikán mindössze háromszor csapott le az Egyesült Államok területére azóta, hogy feljegyzik a forgószelek átvonulását.

A hivatalos hatóságok attól tartanak, hogy nem mindenki vette komolyan a hatalmas szélviharra figyelmeztető előrejelzéseket, ezért a szövetségi rendőrség illetékese ismét felszólította a lakosságot: addig menjen biztonságos helyre, amíg lehet.

A Katrina várhatóan helyi idő szerint hétfő hajnalban sújt le a partvidékre, a hurrikánriadó Morgan Citytől egészen az Alabama-Florida határvonalig érvényben van.

Bush is távozásra szólított fel

Crawfordi rövid nyilatkozatában Bush elnök nem győzte hangsúlyozni, milyen nagy veszélyt jelent a hurrikán a Mexikói-öböl partvidéki településekre. Kijelentette, hogy a kormány minden tőle telhetőt megtesz, hogy segítsen a rászorulókon és arra intette az embereket, hogy kövessék a helyi hatóságok utasításait.

Bush elnök szombaton rendkívüli állapotot rendelt el Louisianában, vasárnap pedig Mississippi államban, ami lehetővé teszi, hogy a természeti csapás áldozatait szövetségi segélyben részesítsék.

Ezt rombolhatja le

New Orleans, amelyet most a várhatóan hétfőn odaérő Katrina hurrikán fenyeget, világhírű a dzsessz egyik bölcsőjeként, a kreol konyha egyik központjaként és építészeti látványosságként.

A 19. század végén az amerikai Dél államaiban kifejlődő dzsesszben a New Orleans-i irányzat az első, teljesen kialakult stílus.

A régi, úgynevezett Francia negyed (French Quarter) egyemeletes házai a francia és a spanyol építészet hatásait tükrözik, és sokhelyütt öntöttvas elemek, erkélyek, teraszok díszítik az épületeket. A Francia negyed főutcáján, a Bourbon Streeten máig szinte minden ház aljában bár van, és mindegyikben szól a dzsessz.

Az évente sok százezer turistát vonzó Francia negyed körüli szállodákban és éttermekben az amerikai Dél jellegzetes ízeit élvezhetik a vendégek.

A város 485 ezer lakosával a legnagyobb Louisiana államban. A Mississippi partján, a folyó és egy tengeröböl között terül el. 1718-ban franciák alapították, majd spanyoloké lett 1762-ben, míg végül 1803-ban az Egyesült Államokhoz került.

A városban több egyetem, múzeum és színház van. Feltűnő a 84 ezer személy befogadására alkalmas Superdome épülete.

Mindezen túl New Orlenas a legnagyobb kereskedőhelye a Mississippi-államok termékeinek, így a gyapotnak, a cukornak és a kőolajnak, de jelen van városban a repülőgép- és űrkutatási ipar, az élelmiszeripar és a hajógyártás.