Judit
2 °C
7 °C

Kiürítik New Orleanst

2005.08.28. 23:00
A részben a tengerszint alatt fekvő, félmilliós városra hétfőn reggel csal le a 257 kilométeres sebességgel száguldó Katrina hurrikán. Ilyen erős vihar eddig csak háromszor csapott le az Egyesült Államokra.
Katasztrofális károk okozására alkalmas, ötös fokozatúra erősödött vasárnap a Katrina hurrikán, a város felé közeledő forgószél veszélyére hivatkozva a polgármester elrendelte New Orleans teljes kiürítését. A Mississippi torkolatában fekvő nagyvárosnak 485 ezer lakosa van. A veszélyeztetett Louisiana amerikai szövetségi állam déli részének lakói még Ray Nagin polgármester rendeletének kiadása előtt elözönlötték az országutakat, hogy idejében biztonságos helyre jussanak a pusztító szélvihar elől. Azoknak, akik nem tudnak távozni, biztonságos helyeket jelöltek ki a részben a tengerszínt alatt fekvő nagyvárosban, így többek közt megnyitották a város sportcsarnokát is a menekültek előtt. Nem szokványos hurrikán Az országos hurrikánelőrejelző központ helyi idő szerint vasárnap reggel tette közzé, hogy a forgószél óránként már 257 kilométeres sebességgel száguld, miután erőt gyűjtött a Mexikói-öböl meleg vize felett. Az ötös fokozat a legmagasabb a Saffir-Simpson-skálán, az ilyen besorolású forgószél végzetes károkat okozhat. Ilyen erősségű hurrikán mindössze háromszor csapott le az Egyesült Államok területére azóta, hogy feljegyzik a forgószelek átvonulását.

A hivatalos hatóságok attól tartanak, hogy nem mindenki vette komolyan a hatalmas szélviharra figyelmeztető előrejelzéseket, ezért a szövetségi rendőrség illetékese ismét felszólította a lakosságot: addig menjen biztonságos helyre, amíg lehet.

A Katrina várhatóan helyi idő szerint hétfő hajnalban sújt le a partvidékre, a hurrikánriadó Morgan Citytől egészen az Alabama-Florida határvonalig érvényben van.

Bush is távozásra szólított fel

Crawfordi rövid nyilatkozatában Bush elnök nem győzte hangsúlyozni, milyen nagy veszélyt jelent a hurrikán a Mexikói-öböl partvidéki településekre. Kijelentette, hogy a kormány minden tőle telhetőt megtesz, hogy segítsen a rászorulókon és arra intette az embereket, hogy kövessék a helyi hatóságok utasításait.

Bush elnök szombaton rendkívüli állapotot rendelt el Louisianában, vasárnap pedig Mississippi államban, ami lehetővé teszi, hogy a természeti csapás áldozatait szövetségi segélyben részesítsék.

Ezt rombolhatja le

New Orleans, amelyet most a várhatóan hétfőn odaérő Katrina hurrikán fenyeget, világhírű a dzsessz egyik bölcsőjeként, a kreol konyha egyik központjaként és építészeti látványosságként.

A 19. század végén az amerikai Dél államaiban kifejlődő dzsesszben a New Orleans-i irányzat az első, teljesen kialakult stílus.

A régi, úgynevezett Francia negyed (French Quarter) egyemeletes házai a francia és a spanyol építészet hatásait tükrözik, és sokhelyütt öntöttvas elemek, erkélyek, teraszok díszítik az épületeket. A Francia negyed főutcáján, a Bourbon Streeten máig szinte minden ház aljában bár van, és mindegyikben szól a dzsessz.

Az évente sok százezer turistát vonzó Francia negyed körüli szállodákban és éttermekben az amerikai Dél jellegzetes ízeit élvezhetik a vendégek.

A város 485 ezer lakosával a legnagyobb Louisiana államban. A Mississippi partján, a folyó és egy tengeröböl között terül el. 1718-ban franciák alapították, majd spanyoloké lett 1762-ben, míg végül 1803-ban az Egyesült Államokhoz került.

A városban több egyetem, múzeum és színház van. Feltűnő a 84 ezer személy befogadására alkalmas Superdome épülete.

Mindezen túl New Orlenas a legnagyobb kereskedőhelye a Mississippi-államok termékeinek, így a gyapotnak, a cukornak és a kőolajnak, de jelen van városban a repülőgép- és űrkutatási ipar, az élelmiszeripar és a hajógyártás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?