Géza
-12 °C
-4 °C

Elbontatták a romos New Orleanst idéző karácsonyi dekorációt

2005.12.01. 10:56
Hiába lelkesítette a Katrina hurrikán túlélőinek többségét, néhány látogató panasza miatt a Lakeside pláza vezetése lebontatta Frank Evans a hurrikán pusztítását idéző karácsonyi dekorációját. A makett viccet csinált a hatóságokból és felderítette a humorra vágyó túlélőket.

Fóliatetős romos házak, hurrikántörmelék és a fosztogatás nyomai is láthatóak a New Orleans melletti Metairie egyik plázájának karácsonyi makettjén. A húsz méter hosszú makett építője, Frank Evans szerint ennyi humor pont kellett a tragikus Katrina hurrikán okozta sokk feldolgozásához. A Lakeside pláza látogatóinak többsége is így gondolta, a cég vezetése mégis elbontatta a makettet.

"Sokaknak tetszett a dekoráció, de néhány vevőnk kifejezetten ízléstelennek találta a makettet" - áll a Lakeside plázát üzemeltető cég közleményében. Evans, aki hosszú évek óta gyárt karácsonyi dekorációkat, a pláza kérésére elbontotta a makettet.

Pedig alkotása sokak szerint remekmű volt, éles humorral fűszerezve. A törmelék között volt például egy miniatűr hűtő, amire a "ti loptok, mi lövünk" grafiti volt felfirkálva. A városi vízszivattyúk makettjén a "csak tiszta időben működik" felirat volt felfújva, utalva a Jefferson megyei polgármester döntésére, aki a vihar előtt evakuálta a New Orleans-i szivattyúk kezelőszemélyzetét. Döntése hozzájárult a város elöntéséhez.

"Csodálatos" - lelkendezett az AP-nek Jill Patin, a Katrina egyik túlélője. Patin háza New Orleans elárasztott részén volt, és még mindig nem építették újjá. Kim Koster hurrikántúlélő is hasonlóan lelkes volt. "Olyan, mintha szépen feldíszítették volna a szükséglakásainkat. Máris jobban érzem magam" - nyilatkozta.

"Ezekben az időkben pont ez a humor kell" - nyilatkozta egy harmadik túlélő, Ray Smith is. Hármukon kívül még rengeteg túlélő jött megnézni a makettet, és többnyire lelkesek is voltak, írja az AP.

Az AP jelentése szerint Evans hosszú ideje csempészik humoros aktuálpolitikai üzeneteket karácsonyi dekorációiba. 2000-ben például a makettjén az elnökválasztásra utalva két vonat személyesítette meg George W. Busht és Al Gore-t. A Gore-vonat kisiklott. Ugyanezen a maketten, utalva a zsarolás vádjával később tíz év börtönre ítélt louisianai kormányzó, Edwin Edwards ügyére a makett börtönén a "louisianai politikusok nyugdíjas otthona" felirat volt látható.