Auguszta
-7 °C
0 °C

Kaya megmenekült

2002.03.27. 14:57
A heves tiltakozásoknak és a köztársasági elnökhöz intézett kegyelmi kérvénynek hála nem altatják el Kayát, a 13 hónapos rottweilert. Sőt, ha jól viseli magát az egy hónapos megfigyelés alatt, akkor adoptálhatja egy ,,kompetens személy".
Újabb - immár kedvezőnek mondható - fordulatot vett a kelet-franciaországi prefektus által elaltatásra ítélt rottweiler, Kaya ügye. Heves kül- és belföldi tiltakozások, valamint a köztársasági elnökhöz intézett kegyelmi kérvény benyújtása után az illetékes metzi prefektúra kedden este bejelentette, hogy nem altatják el, hanem egy hónapra megfigyelés végett állatmenhelyben helyezik el Kayát.

Amennyiben a megfigyelés során nem mutatnak jelek az eb "veszélyességére", úgy "kompetens személy" adoptálhatja Kayát. A hatóság ezzel pontot tett arra a nem mindennapi jogvitára, amely egész Franciaországban mozgósította a kutyabarátokat, köztük az ismert állatvédőt, Brigitte Bardot hajdani filmcsillagot.

Mint faji üldöztetettnek, menedéket is kértek számára

A 13 hónapos Kaya "bűne" különben mindössze annyi volt, hogy a múlt hétfőn póráz és szájkosár nélkül sétált a kelet-franciaországi Sarrebourg egyik utcáján.

Kaya életének megmentése érdekében Nadia Weiler-Strasser francia ügyvédnő előbb a strasbourgi bírósághoz fordult, majd annak elutasító végzése után Jaques Chirac köztársasági elnökhöz nyújtott be kegyelmi kérvényt, arra hivatkozva, hogy "a nemzetközi jog lehetőséget ad a menedékkérelemre mindazoknak, akiket fajuk vagy vallásuk miatt üldöznek" - emlékeztetett az AFP.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!