Hortenzia, Gergő
8 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Két évet ült ártatlanul egy fiatal anya

2007.02.09. 13:51
Egy fiatal budapesti nő 26 hónapig ült börtönben, az ellene felhozott vádpontok miatt akár életfogytiglanit is kaphatott volna. Kislánya a börtönbe vonuláskor egy éves volt. A nő 2002-ben szabadult, ezután indított polgári pert az állammal szemben. Elsőfokú ítélet nyáron várható.

Két évet töltött előzetes letartóztatásban egy fiatal budapesti nő kábítószer terjesztése miatt, ám a bíróság jogerősen felmentette a vádak alól. A nő 14 milliós kártérítésért perli az államot, mondta el pénteken Nagy Henrik ügyvéd, a nő jogi képviselője a Színes Bulvár Lap információját megerősítve.

A lány ellen jelentős mennyiségű kábítószer terjesztése miatt indult nyomozás 2000-ben. Ez a bűncselekmény az emberölés minősített esetéhez hasonlóan akár életfogytig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. A nő - mivel körözték - önként jelentkezett a rendőrségen, ennek ellenére szökés, elrejtőzés veszélyére hivatkozva előzetes letartóztatásba helyezték. Ekkor egyéves volt kislánya. Az anya 26 hónap múlva került szabadlábra, mondta el az ügyvéd.

Fél évtizede húzódik az ügy

A Fővárosi Bíróság a büntetőügyben első fokon 2002-ben hozott felmentő ítéletet, mely fellebbezés hiányában jogerőre emelkedett. Ezután indult meg a polgári per az állam ellen, melyben 4 millió forintos, számlákkal igazolható, például az elmaradt munkabérből fakadó vagyoni és 10 milliós nem vagyoni, a lelki szenvedésekért járó kártérítést követel a nő. A lassan fél évtizede tartó polgári perben várhatóan nyáron hirdeti ki elsőfokú határozatát a Fővárosi Bíróság.

Nagy Henrik elmondta, a hasonló jellegű ügyekben mostanában változik a bírói gyakorlat. Míg a korábbi években egy ártatlanul fogva tartásban töltött hónapért hozzávetőleg százezer forintos kártérítést ítéltek meg a bíróságok, ez az összeg az utóbbi időben a többszörösére növekedett.

Burkáéknak sikerült

A napokban jutott hozzá az összesen 45 millió forintos kártérítéséhez Burka Ferenc és fia, akik ellen különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt folyt eljárás, és öt év nyolc hónapot töltöttek börtönben. Mint utóbb kiderült, ártatlanul, hiszen a bíróság felmentette őket a vádak alól.