Viola
-5 °C
-2 °C

Szilikonlázban égnek a brazil nők

2000.12.12. 08:49
Egymásnak adják a kilincset a brazil nők a plasztikai sebészek rendelőjében, hogy szilikon betéttel nagyobbíttassák meg kebleiket. Ennek hatására két év leforgása alatt megkétszereződött a szilikon iránti kereslet Brazíliában, amely jelenleg az Egyesült Államok mögött a második helyen áll az esztétikai céllal végzett sebészi beavatkozások terén.
A strandolás, a meleg éghajlat, a testkultusz és a testhezálló ruhák divatja azok a tényezők, amelyek kedveznek a teltebb női keblek divatjának - magyarázta az AFP-nek Luis Carlos Garcia, a Brazil Plasztikai Sebészek Társaságának elnöke.

Két év alatt valóságos robbanás következett be a brazil szilikonpiacon. 1998-ban és 1999-ben harminc százalékkal nőtt a szilikonprotézis beültetések száma és az idén újabb harminc százalékos az ilyen műtétek számának növekedése. Tekintettel a karácsony idején kezdődő nyári strandszezonra, a műtétet igénylő nőknek egyre többet kell várakozniuk - jóllehet az Plasztikai Sebészek Társaságának 3200 tagja van, s ebből csak Rio de Janeiroban hatszáz praktizál.

Upgrade minimum 44-esre

A 44-es mell az ideális
A brazil nők mellnagyobbításhoz kért kedvenc mérete a 42-es és a 44-es, szemben az amerikai nők ízlésével, akik dúsabb keblet kedvelnek és többségük a 44-es, sőt a 46-os vagy akár a 48-as méretet választja.

A szilikonláz jelentősen fokozza a konkurenciát a piacban érdekelt kül- és belföldi cégek között. A hazai termelés 75 százalékát kézben tartó Silimed cég beismerte, hogy tavaly óta harminc százalékkal kellett fokoznia a termelést, s nem tagadja azt sem, hogy szállításai késnek. A késlekedésért viszont az orvosokat hibáztatja, akik a cég szerint nem jelzik idejében igényeiket. Az Importmed importcég viszont azonnali szállítást ígér, és hitelben is kínálja a beültetendő műmelleket. Rajtuk kívül számos más vállalkozás - köztük nem egy amerikai - igyekszik megszerezni a virágzó brazil szilikonpiacot.

Műtétek már kétezerötszáz dollártól

A maguk részről a plasztikai sebészek is mindent elkövetnek az "ipar" fellendítésére: jobb minőségű műmellet, amelynek a szervezet általi kitaszítása ma már aligha valószínű, méltányos árakat és kedvező fizetési feltételeket ígérnek. Egy-egy ilyen plasztikai műtét 2500-5000 amerikai dollárnak megfelelő összegbe kerül Brazíliában.

Idén mintegy húszezer brazil nő vonul dagadó új keblekkel az ország zsúfolt strandjaira, szemben az előző évi 15 ezer - 17 és hatvan év közötti - nővel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!