Alfréd
-2 °C
2 °C

Országos gyermekégési központ létesülhet

2001.11.16. 16:23
Mulasztást követett el a Szent János Kórház, amikor nem jelentette a felügyeleti szerveknek, hogy nem fogadóképes, de ettől eltekintve mind a kórházak, mind az orvosok helyesen jártak el a keceli és a tassi tűzesetek sérültjeivel kapcsolatban, derült ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) mai sajtótájékoztatóján. Az ÁNTSZ feladata a gyermekégési centrum felállításának kidolgozása.
Dr. Lun Katalin országos tisztifőorvos, az ÁNTSZ vezetője tudósítóknak elmondta, a tassi ügyben a kérdés az volt, a beutalási területen belül történt-e az eset. A vizsgálat megállapította, hogy nem, azonban az elmúlt évek tapasztalata alapján a mentősök - miután felmérték a három megégett kisgyermek állapotának súlyosságát - egyeztetésbe fogtak a Szent János Kórházzal, mely azonban ez esetben nem vállalta a sérültek fogadását. A kórház az elmúlt évben több, mint hatvan esetben látott el harmadfokú - az ennél súlyosabb, negyedfokú égés rendkívül ritka - égési sérült gyermekeket az ellátási területén kívülről is.

A keceli ügyben nem mérlegeltek a mentősök

Ezek után a mentősök - még mindig szállítás közben - a Heim Pál és a Bethesda kórházzal vették fel a kapcsolatot, ahol a még mindig életveszélyes állapotban lévő gyermekeket a mai napig is kezelik - mondta el Lun. A keceli eset már a tisztifőorvos szerint is bonyolultabb. Itt a mentők nem egyeztettek, a sérülteket azonnal a legközelebbi ellátó korházba, ez esetben Kiskunhalasra vitték. Ezt firtató kérdésünkre korábban Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője lapunknak elmondta, a mentősöknek csak a sérült szállíthatóságáról van joguk dönteni, a feladatuk a sérült legközelebbi kórházba szállítása, nem mérlegelhetnek.

A Csongrád Megyei ÁNTSZ vizsgálat megállapításai
ˇ Az igen súlyos égési sérültek ellátását - az összes körülmények figyelembevételével - a szakmai szabályok szerint végezték el. ˇ A betegek "utaztatása" nem volt indokolatlan, mert csak így kerülhettek olyan állapotba, hogy végleges ellátásuk egyáltalán lehetővé vált. ˇ A Dél-Alföldi régióban nincs sem speciálisan égési sérülteket ellátó osztály, sem a gyermekek ellátását végző szeptikus intezívterápiás részleg. ˇ Az adott körülmények között történt ellátást szakszerűnek ítéljük meg.

Az égési sérültek ellátásával kapcsolatos visszhang is rámutatott a kérdés kezelésének igényére, mellyel kapcsolatosan a Gyermekklinika vezetője további intézkedéseket kezdeményzett.

"Kiskunhalason az életfunkciók fenntartásának elvégzése után a gyermekek továbbküldése mellett döntöttek, hiszen a kórház nem alkalmas ilyen típusú sérülések ellátására. A szegedi kórház vállalta a gyerekek fogadását" - mondta el Lun. Állítása szerint Szegeden az intenzív ellátás színvonala nagyon jó volt, égéssebészeti beavatkozásokra azonban nem volt mód. "Azt azonban" - mondta Lun - "hogy miért nem volt erre mód, illetve kellett volna-e lennie, azt még vizsgálni fogják." Szeged az életfunkciók megmentése érdekében vállalta az esetet, a továbbküldés előtt pedig egyeztetett a fogadó kórházzal - tette hozzá.

A János kórház elutasította a sérültek fogadását, de orvosokat adott

A fogadó kórház szerepét ebben az esetben - a Szent János Kórház ismételt elutasítása nyomán - az égéssebészeti ellátással nem rendelkező Heim Pál Kórház vállalta, azonban ezelőtt egyeztettek a Szent János Kórházzal, ahol sebészorvosai vállalták, hogy ellátást nyújtanak a gyerekeknek. "Ez a helyzet, hogy egy intézményen belül nem voltak adottak a feltételek, azonban nem lehetett hosszú távon fenntartani" - tudtuk meg a tisztifőorvostól.

Ezért kerülhetett sor a gyermekek immár harmadszori átszállítására, illetve negyedik kórházban történő elhelyezésére. A Miskolci Megyei Kórházban biztosítva volt a gyermekek egy helyben történő teljes ellátása, annak, hogy az egyiküket még így sem lehetett megmenteni, oka volt a sérüléseinek kiemelkedően súlyos volta: testfelületének több, mint kilencven százalékán szenvedett súlyos égési sérülést a kislány.

Ki kell dolgozni az ellátás rendjét

"Ki a hibás? Miért vette fel olyan osztály a sérülteket, amelyik nem tudta ellátni? Miért küldte tovább? Kell-e országos égési központ" - tette fel a kérdéseket mintegy önmagának a tisztifőorvos, majd sorban választ is próbált adni ezekre. Mint elmondta, ez egy egyedi eset súlyosságát tekintve. Elmondása szerint a rendszerben is hiba van, hiszen míg a felnőttek égési ellátása megoldott, addig nincs olyan égési központ, amelyik folyamatosan tudna fogadni és ellátni gyermekeket is. "Az ÁNTSZ-nek jeleznie kell a minisztérium felé, illetve ki kell dolgoznia egy olyan ellátási rendet, hogy világos legyen, hová kell vinni ilyen eseteket" - fogalmazta meg az önmaga által feltett kérdésre válaszolva az előtte álló feladatokat. "A jövőben ki kell jelölni egy, esetleg több - ez szakmai egyeztetés tárgya - folyamatos ellátású gyermek-égési centrumot" - összegezte a jövő feladatait.

A Szent János Kórház ügyével kapcsolatban elmondta, a Fővárosi Önkormányzatnak, mint munkáltatónak kell lefolytatni a fegyelmi eljárást az ott tapasztalt mulasztások ügyében.