Valér
4 °C
8 °C

Szombaton eltemették Jakab Richárdot

2004.08.28. 18:18
A kecskeméti köztemetőben nyitott koporsóban felravatalozott roma fiatalember gyászszertartása több mint 200 ember jelenlétében, nyugalomban zajlott. Mint emlékezetes, a 19 éves Jakab Richárdot rendőrök kísérelték meg elfogni július 25-én, de az akció során életét vesztette.
Szombaton katolikus szertartás mellett, roma szokás szerint temették el Kecskeméten Jakab Richárdot, aki július 25-én rendőri intézkedés közben hunyt el.

A temetőben és annak környékén egyetlen rendőr sem jelent meg. Rendzavarás nélkül, méltóságteljesen búcsúzott a család a 19 éves korában elhunyt fiatalembertől.

A sírig nyitott koporsóban kísérték utolsó útjára a halottat. A katolikus pap szavai után a család több mint egy órán keresztül búcsúzott a sír mellett nyitott koporsóban fekvő halottól. Roma szokás szerint a kicsempézett sírba cipőt és egyéb használati tárgyakat is letettek.

A temetésen részt vett Száva Vince, a Magyarországi Nemzeti-Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesületének elnöke, aki az MTI-nek elmondta: "Megköszöntem a családnak, hogy méltóságteljesen temette el a hozzátartozóját, de köszönöm az együttérzést a roma és nem roma kecskeméti embereknek is."

Július 25-én Kecskeméten, az egyik áruházban bevásárló civil ruhás rendőr felismerte Jakab Richárdot, aki ellen 6 rendbeli körözés volt érvényben. A rendőr szolgálatba helyezte magát, és megpróbálta őrizetbe venni a körözött férfit, akinek a segítségére sietett a testvére.

A férfi több alkalommal kiszabadult a rendőr fogásából, de végül a rendőr több száz méter üldözés után a földre teperte a körözött férfit, aki rövid időn belül meghalt. A rendőr megpróbálta újraéleszteni, de a kiérkező mentősök már csak a halál beálltát állapították meg.

Az intézkedő rendőrzászlóst Király Ferenc Bács-Kiskun megye rendőrfőkapitánya az eset után szolgálatából felmentette, de pár nap után, az előzetes orvos szakértői vélemény ismeretében, ismét szolgálatba helyezte.

Az ügyben a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség Ügyészségi Nyomozó Hivatala folytat vizsgálatot. A végleges orvos szakértői vélemény szerint a roma fiatalember halálát öröklött szívbetegsége okozta.

"A fiatalembernek egy nagyon ritka, de az orvostudomány által leírt betegsége volt, amely genetikai, tehát öröklött eredetű, és olyan előrehaladott állapotban volt, hogy a belső szervekben már elváltozást okozott" - ismertette korábban az MTI-nek az orvos szakértői jegyzőkönyvet Szabó Ferenc, megyei főügyész helyettes.

Hozzátette: "Nyilvánvalóan van összefüggés az orvos szakértő szerint, a rendőri intézkedés és a halál pontosan akkor bekövetkező időpontja között, ez azonban nem ok okozati összefüggés (...) mert az orvos szakértő szerint a fiatalember halála az esemény nélkül is rövid időn belül bekövetkezett volna."