Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Kegyelmet kapott a felakasztott férfi

2008.05.27. 10:55
Ártatlanul végeztek ki egy ausztrál férfit 1922-ben Ausztráliában. Colin Campbell Rosst azzal vádolták, hogy leitatott, megerőszakolt, majd megfojtott egy kislányt.

Posztumusz kegyelmet kapott Ausztráliában kedden egy férfi, akit 1922-ben téves bizonyíték alapján ítéltek halálra egy kislány megerőszakolása és meggyilkolása vádjával.

A 86 évvel ezelőtt felakasztott Colin Campbell Rosst Victoria szövetségi állam kormányzója részesítette közkegyelemben. Az amnesztiát Ross és a 12 éves áldozat, Alma Tirtschke leszármazottai kérvényezték, miután modern törvényszéki vizsgálatok bebizonyították az elítélt ártatlanságát.

Annak idején az ügyészek azzal vádolták meg Rosst, aki egy borozót vezetett Melbourne-ben, hogy alkoholt adott a kislánynak, majd megerőszakolta és megfojtotta áldozatát 1921 szilveszterén. Bár Ross mindvégig ártatlanságát hangsúlyozta és tanúkkal igazolta alibijét, a bíróság elegendő bizonyítéknak találta azt a néhány hajszálat, amelyet Ross takaróján találtak, és amelyről az ügyészség azt állította, hogy az áldozattól származik.

Évtizedekkel később kiderült, hogy nem a meggyilkolt kislány hajszálait találták meg Ross lakásában, s ezzel megdőlt az egyetlen bizonyíték, amely alapján az akkor 28 éves férfit négy hónappal a bűncselekmény után - ártatlanul - kivégezték.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft