Jusztin
13 °C
30 °C

Tengerben maradnak a Malév-gép roncsai

2008.02.06. 22:25
Továbbra is tengerben maradnak a több mint 30 éve Bejrútban lezuhant Malév-gép roncsai. A hozzátartozók ugyanis úgy döntöttek, hogy a parlament által elkülönített 100 millió forintos kegyeleti alapot egymás között osztják szét, és nem a gép roncsainak kiemelésére költik - hangzott el az RTL Klub Híradójában.

A Malév járata 1975. szeptember 30-án pár perccel a leszállás előtt valószínűleg rakétatalálat miatt a tengerbe zuhant. A gépen utazó hatvan ember mindegyike meghalt. A merénylet körülményei máig tisztázatlanok.

Hozzátartozóik a mai napig nem temethették el az áldozatokat. A parlament 2004-ben 100 millió forintos úgynevezett kegyeleti alapot hozott létre. Ebből lehetett volna megkeresni, és felszínre hozni a gép roncsait. A hozzátartozók végül úgy döntöttek, hogy a pénzt másra használják.

"Az az álláspont alakult ki, hogy ennek a kegyeleti alapnak egy részét felhasználjuk egy végtisztesség-megadási folyamat, ceremónia finanszírozására" - mondta Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára.

A hozzátartozók körülbelül 4 millió forintot kapnak fejenként. Hogy ezt ki, hogyan költi el, és hogy együtt, vagy külön emlékeznek majd a Bejrútban lezuhant Malév-gép áldozataira, még nem döntötték el.

A 2004-ben megszavazott 100 millió forintot nem költik el teljesen. Körülbelül 40 millió forint megmarad. Azt később döntik el, hogy ezt mire költik, de a gazdasági tárca államtitkára szerint az biztos, hogy ennyi pénz a lezuhant Malév-gép felkutatására, és kiemelésére már nem elég.