Bérgyilkossággal végződött a kegyetlen kapcsolat

2000.08.03. 15:39
Élettársa ölette meg azt a bosnyák férfit, akit közel egy hónapja, Kecskemét és Kiskunfélegyháza között egy parkolóban találtak holtan - derült ki Kubicsek András, a Bács-Kiskun megyei Rendőr-főkapitányság nyomozó osztálya vezetőjének csütörtöki sajtótájékoztatóján. M. Rozália azért vetett véget így R. Zivkóval folytatott kapcsolatuknak, mert a férfi évek óta erőszakkal láncolta magához, és különösen kegyetlenül bánt vele. A nő Jugoszláviában két csecsemőgyilkosságot is elkövetett az elmúlt években. A tetteseket, egy jugoszláv és egy magyar állampolgárságú férfit kedden elfogták, és Magyarországon állítják bíróság elé.
Június 2-án a délelőtti órákban O. László kiskunfélegyházi lakos jelentette, hogy holtan talált egy félig meztelen férfit az 5-ös főút mellett a már nem működő Stop élelmiszerboltnál található parkolóban. A férfi mellkasán és nyakán lőtt sebeket találtak, egyértelmű volt, hogy a férfi kivégzésszerű gyilkosság áldozata - számolt be az ügy kezdetéről Kubicsek András, a Bács-Kiskun megyei Rendőr-főkapitányság nyomozó osztályának vezetője.

Rövidesen kiderült, hogy az elhunyt, R. Zivkó 38 éves Banja Luka-i lakos, aki 1991-92 óta tartózkodik Magyarországon. Állandó keresettel nem rendelkezett, amint az később kiderült, autólopásból, és a járművek Jugoszláviába szállításából élt meg. Arra is fény derült, hogy a bejelentő O. László társa volt Zivkónak, és részt vett a gépkocsi-lopásokban. A férfit őrizetbe vették, a másodfokú bírósági ítélet azonban szabadlábra helyezte. O. Lászlótól a későbbiekben nem tudtak meg semmit a rendőrök a gyilkosság körülményeiről - tájékoztatott Kubicsek.

A meggyilkolt Zivkó bűnözői kapcsolatainak felkutatásakor Budapestre vezettek a szálak, ahol megtalálták a férfi egy korábbi ,,üzlettársát". Tőle megtudták, hogy Zivkó a halála előtt nagyon félt, nem mert már Jugoszláviába utazni sem, ugyanis legutóbbi ügyletei során nagy pénzt ,,nyelt le", és tartott üzletfelei bosszújától.

Mégsem bűnözői kapcsolatai okozták Zivkó halálát, a korábbi ,,üzlettárs" vallomásából ugyanis kiderült: a férfi élettársa, a szabadkai M. Rozália korábban már felkérte arra, hogy ölje meg Zivkót, amire a korábbi üzlettárs nem vállalkozott. Vallomása után azonban fordulatot vett az ügy.

M. Rozália a bosnyák férfi élettársa volt, mióta az Magyarországra érkezett. Zivkó nagyon kegyetlenül bánt a nővel, aki emiatt félt tőle. Megtörtént, hogy Zivkó két hétig fogva tartotta a nőt Szabadkán, többször pedig erőszakkal kényszerítette vissza magához. A Vajdaságban tartózkodó nőt ezután többször kihallgatták Magyarországon. M. Rozália tökéletes alibivel rendelkezett. A nőről már korábbi vallomásokból kiderült, hogy két gyermeket is szült az elmúlt években, azonban nem tudták, hogy mi lett a gyermekek sorsa.

M. Rozália a magyar nyomozóknak beismerte, hogy 1997-ben és 1999-ben is szült gyermeket, a csecsemőket azonban röviddel megszületésük után megölte. Fény derült arra is, hogy Zivkó, tudomást szerezve a csecsemőgyilkosságokról, egy nyilatkozatot íratott alá a nővel arról, hogy elkövette a gyilkosságokat. A rendőrök mindvégig partnerként kezelték a nőt, és próbálták elhitetni vele, hogy csupán információkat várnak tőle - jellemezte taktikájukat a kihallgatásokat vezető Rózsa Csaba, nyomozó.

M. Rozália aztán bevallotta azt is, hogy felkérte a szabadkai S. Róbertet, hogy ölje meg élettársát. A nő először maga akarta meggyilkolni Zivkót azonban bátyjának barátja, aki megjárta a délszláv háborúkat is, lebeszélte erről. M. Rozália nem ajánlott pénzt S. Róbertnek, elmondta azonban neki, hogy Zivkó jelentős mennyiségű pénzt tart magánál, amit ha meggyilkolják, magukkal vihetnek.

S. Róbert május 30-án és június elsején is Magyarországon járt. Második tartózkodása során F. Imre szegedi lakos, aki magyar állampolgár, de vajdasági származású, csatlakozott hozzá. M. Rozália, ekkor felhívta Zivkót, akiről így megtudták, hol tartózkodik a bosnyák férfi. Június elsején éjjel fél 11 körül érkeztek a Kiskunfélegyházi parkolóba, ahol kicsalták lakókocsijából Zivkót és egy a torkára, majd fektében a testére adott lövéssel szabályosan kivégezték a férfit - írta le a történteket Kubicsek András.

A magyar rendőrök a szabadkai nyomozókkal végig szorosan együttműködve a debreceni menekülttáborban megtalálták S. Róbertet. Házkutatást tartottak F. Imre szegedi lakásában is, amelynek során több lőfegyver, valamint egyéb rablásnál használatos eszköz került elő. A tetteseket hétfőn fogták el, és Magyarországon állítják őket bíróság elé. M. Rozália július 26-a óta őrizetben és előzetes letartóztatásban van.

  • Tippek
  • Babaváró hitel