Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Szex, drog, népitánc

A rendőrség a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal alelnökének, Janza Péternek a fiait is gyanúsítja egy lány csoportos megerőszakolásával, meggyalázásával. Az Index a helyszínen járt utána a különféle fórumokon olvasható szóbeszédnek: a Janza gyerekek lennének Pilisborosjenő rémei, vagy egyszeri, bár nem bocsánatos bűnről van szó.
"A Janza-ügyről szóló újságcikkeket olvasva elgondolkoztató, hogy mennyi lehet a valóságtartalma a többi írásnak; mert a Janza gyerekek nem a falu rémei" - védi meg a három testvért Küller János, a háromezer lelket számláló Pilisborosjenő október óta hivatalban lévő polgármestere. "Talán azt is megfogadom, hogy soha többé nem veszek újságot a kezembe." A polgármester az ügyről a vizsgálat lezárulásáig nem kíván részleteket mondani.

A Tündébe jártak

Templom, Presszó, Maruti
Pilisborosjenőn egy öt fiúból álló társaság házibuliba hívott egy lányt, aki a találkozáskor már ittas volt. Későbbi vallomása szerint a lakásban tovább ittak, a fiúk füves cigaretta elszívására kényszerítették, majd ruháit letépték, levizelték, végül megerőszakolták. A rendőrség összesen hét fiút gyanúsít, közülük hármat le is tartóztattak. A gyanúsítottak között van Janza Péter, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnökhelyettesének két, 16 illetve 21 éves fia is.

A művelődési házhoz közeli Presszóban a pultos nem tud semmit az ügyről, hosszas magyarázkodásba kezd: Budakalász határából jár be ide, a helyi viszonyokat nem ismeri, a fröccsök keverésén, a bajor licenc alapján főzött sör kimérésén kívül más nem érdekli, a munkájának él. "A Tündébe, oda jártak azok a gyerekek, Üröm felé ötszáz méter balra" - mutatja kezével a jó irányt.

Megérdemelted!

"A Tündébe, oda jártak azok a gyerekek"
"A Tündébe épp annyit jártak, mint a Presszóba" - mondja a Tündénél Janzáék ismerőse. Viszonylag ritkán volt rá idejük, mert a híres ürömi népitánc-együttesbe jártak, hetente kétszer léptek fel, rendszeresen megfordultak a Trafóban és külföldi fesztiválokon. Verziója szerint a lányt tényleg megalázták. A házkutatás során a rendőrség talált egy videófelvételt, amelyen egy helybeli fiúval erőszakoskodnak hasonló módon. Amikor a sértett fiú apjának megmutatták a kazettát, állítólag ennyit mondott: "Ha ilyen részeg voltál, meg is érdemled". A nemi erőszak vádját nem hiszi a közeli ismerős se, szerinte három másik fiatalembert kellene keresni, akik szintén ott legyeskedtek a 16 éves lány körül.

A lány vesztét egy esküvő okozta, ahol, állítják a szemtanúk, többet ivott a kelleténél. Sok embert hívtak a művelődési házban tartott lagziba, őt azonban nem; a fiatalok szülei azt hitték, biztos "a másik vendége".

"A mi időnkben berúgtunk szombatonként, a mai fiatalok füves cigit szívnak" - mondja a polgármester, aki bocsánatos bűnnek tartja a tépést. Pilisborosjenőn más fiatalokkal van a baj, hozzájuk Pestről jár ki díler, a falu különböző pontjain gyülekeznek, de már rajtuk vannak a helyi polgárőrök- mondja.

Nem ismerték el

Minden a művházas lagziban kezdődött
A rendőrségi kihallgatás során a fiatalok nem ismerték el, hogy bántalmazták és megerőszakolták a lányt - mondta az Indexnek Dovák József főtörzsőrmester, a budaőrsi rendőrkapitányság vizsgálati osztályának munkatársa. A budaörsi rendőrök az orvosszakértői véleményre várnak. A bíróság négy bűncselekmény - kényszerítés, kábítószerrel való visszaélés, aljas indokból elkövetett személyi szabadság megsértése és erőszakos nemi közösülés - gyanúját tartja megalapozottnak.