Bernadett
-2 °C
4 °C

Halállal végződött a szifonozás

2005.09.19. 11:03
Eszméletlen fiatalokat talált egy kocsiban egy járókelő Sydney-ben. A húsz és harminc év közötti fiatalok feltehetőleg teljesen elárasztották kéjgázzal a kocsi belső terét, a "kísérlet" következtében egyikük életét vesztette.

Egy ember életét veszítette, hárman pedig kritikus állapotban kerültek kórházba, miután egy négyfős társaság - köztük egy lány - rosszul sikerült szifonozásba kezdett Sydney-ben, jelentette az AAP hírügynökség. A húsz és harminc év közötti fiatalok egyikük autójának belső terét vélhetően teljesen elárasztották kéjgázzal.

Az ülésekbe süppedt eszméletlen fiatalokat egy járókelő vette észre szombaton reggel. A kocsi a négy mozdulatlan fiatallal egy családi ház előtt parkolt Sydney-ben. A mentőszolgálat hét rohamkocsit küldött a helyszínre, de az egyik fiatal életét már nem tudták megmenteni, kórházba szállítás után nem sokkal meghalt. A hírügynökségi jelentések szerint a szerencsétlenül járt fiatalember volt az, akinek háza előtt a kocsival leparkolt a nevetőgázt kipróbáló társaság. A halál pontos okát boncolással állapítja majd meg az orvos szakértő.

Gázpalackból jött a gáz

A helyszíneléskor egy körülbelül egyméteres, kék színű, feltehetőleg orvosi célú dinitrogén-oxid gázpalackot találtak a kocsiban. A dinitrogén-oxidot a gyógyászatban leginkább a mentősök, a szülészek és a sürgősségi betegellátók alkalmazzák.

A stimuláns hatása miatt kéjgáz néven is ismert vegyületet már százötven éve használják főként jó és gyors hatású fájdalomcsillapító és enyhe altató hatása miatt. Huzamosabb ideig tartó, rendszeres használat mellett mellékhatásai felerősödhetnek, az agy oxigénellátásának csökkenése miatt elbutulást, valamint súlyos csontvelő-elváltozást okozhat, emellett tüdővizenyő is kialakulhat a mélyre belélegzett (levegőnél nehezebb) gáz hatására.

A dinitrogén-oxid a háztartásokban is megtalálható: a habpatron töltőanyagaként házibulik kedvelt olcsó, ipari drogja, rövid ideig tartó eufórikus hatása miatt a "szifonozás" (vagy "lufizás") meglehetősen elterjedt a drogfogyasztó fiatalok körében.