Gerzson
-3 °C
2 °C

Életfogytiglant kapott az üzleti vitát rendező bérgyilkos

2005.01.07. 14:07
Jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetésre ítéltek egy 44 éves férfit a Fővárosi Ítélőtáblán. Társaival együtt az elítélt egy bérgyilkosságot hajtott végre, amelynek hátterében üzleti ellenérdekeltség állt.

Jogerős ítéletet hirdetett a Fővárosi Ítélőtábla a három évvel ezelőtt történt kékcsei bérgyilkosság ügyében. A táblabíróság helybenhagyta az elsőrendű vádlott életfogytiglani fegyházbüntetését, valamint két társának húsz-, illetve tízéves szabadságvesztését is. A másodfokon eljáró bírák csak a negyed- és ötödrendű vádlottak, a gyilkosokat felbérelő házaspár ítéletét változtatták meg kis mértékben.

A 44 éves szabolcsveresmarti illetőségű elsőrendű vádlottat a bíróság előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölésben, két rendbeli fegyveres rablásban, illetve lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélésben mondta ki bűnösnek. Ő a jogerős döntés értelmében leghamarabb harminc év múlva szabadulhat. A felbujtók egyikét hét és fél évi, feleségét kilenc év szabadságvesztésre ítélték.

Üzleti ellenérdekeltség állt a háttérben

2002. március 25-én éjszaka két idegen tört rá a szabolcsi falu egyik lakójára, majd a felesége és gyereke jelenlétében kivégezték a 26 éves férfit. Már a gyilkosság másnapján gyanúba keveredett egy helybéli házaspár, akiknek üzleti érdeksérelmük miatt "útban volt" a sértett. A faluban ugyanis a házaspár egy üzletet tartott fenn, ahol a helyi romák hitelbe vásárolhattak, de uzsorakamatot kellett törleszetniük. 2001-ben azonban a későbbi áldozat kiszabadult a börtönből, és a vevőkör egy részét saját üzletébe csalogatta. A házaspár előbb fenyegetésekkel próbálta elvenni a férfi kedvét a rivalizálástól, végül pedig bérgyilkost fogadtak.

A két család 2002 elején többször is összeütközésbe került, majd a házaspár februárban felbérelte egy ismerősét a rivális megölésére. Ez az akciójuk még meghiúsult, mivel az ismerős összejátszott a sértettel. Március elején ezért új jelentkezőt kerestek, aki egymillió forintért vállalta a feladatot. A fiatalember - a harmadrendű vádlott - a tényleges végrehajtásra két, szabolcsveresmarti, illetve szolnoki férfit kért fel, akik az ígért részesedésért bele is mentek a gyilkosságba, s miután rátörtek az áldozatra, egyetlen lövéssel kivégezték.