Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Borsodban és Hajdú-Biharban ismét esik a hó

2003.01.08. 08:08
Az ország északkeleti részén szerda reggel újabb havazás kezdődött. Elzárt települések nincsenek ugyan, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mellékút járhatatlan. Szegeden elmaradt a várt félméteres hó, Békés megyében legfeljebb árokba csúszott teherautók akadályozzák a forgalmat, délkeleten ma már a mellékutakat is megtisztítják a munkagépek.
A szakemberek továbbra sem tanácsolják az autózást. Akinek mégis muszáj útnak indulni, az az ország északkeleti részén előbb tájékozódjon az útviszonyokról.

BAZ: ismét havazik

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében szerdán a kora hajnali óráktól ismét havazik, több út továbbra is járhatatlan; ugyanakkor valamennyi település megközelíthető, így attól nem kell tartani, hogy bármely falu, község ellátása veszélybe kerülne. A megyei közútkezelő kht. szerdán kora reggel arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a helyenként egy-másfél méteres hótorlaszok miatt nem lehet közlekedni az Encs-Szegilong, a Vilmány-Vámosújfalu, a Gesztely-Megyaszó, az Ináncs-Abaújszántó közötti út egyes szakaszain, valamint a hejcei bekötőúton.

Hótorlaszok, illetve hóátfúvások miatt ugyancsak járhatatlan a Baktakék-Forró, a Méra-Szemere, a Kázsmárk-Büttös, a Hernádnémeti-Tiszalúc és az Újharangod-Taktaharkány közötti út. A megye többi útja, ha nehezen is de járható, igaz van olyan amely csak egy nyomon. Az utak megtisztításán a közútkezelő társaság 40 munkagépe folyamatosan dolgozik, és ha a szél nem támad fel újólag, akkor vélhetően a délelőtti órákra minden utat járhatóvá tesznek. A megyében nem rendeltek el tanítási szünetet, az MTI információja szerint valamennyi iskolában rendes tanítási nap lesz szerdán.

Nógrád: a mellékutakra is eljutottak

Nógrád megyében, nincs fennakadás az autóbusz-közlekedésben. Kozma Béla, a megyei közútkezelő társaság diszpécsere az MTI-nek szerda kora reggel elmondta: az éjszaka 21 autóval tisztították az utakat. Közlése szerint eljutottak a mellékutakra is. Segítette a munkát, hogy kedd estétől csökkent a havazás intenzitása, 24 óra alatt 16-20 centiméteres hó esett le Nógrádban. Jelenleg a megye északkeleti részén jeleznek gyenge havazást, de az előrejelzés szerint szerdán már nem várható újabb hóesés.

Csongrád: mégsem lett félméteres hó

Nem vált be a meteorológusok jóslata, Szegeden mégsem esett félméteres hó. Csongrád megyében így szinte minden utat megtisztítottak a hótól szerda kora reggelre; jelentős mennyiségű hó nem esett kedd este óta.

A közútkezelő társaság ügyeletesétől az MTI szerdán hajnalban úgy értesült, hogy már csak néhány alsóbbrendű, rövid bekötőúton van szükség további hókotrásra. Az ügyeletes elmondása szerint hamarosan befejezik a Hódmezovásárhely-Kardoskút, a Forráskút-Balástya és a Szatymaz-Forráskút közötti útszakaszok takarítását. - Reggel 7 óra után a társaság hómarója a megye északi területére indul, ahol két rövid mellékútszakaszon kell nagyobb mennyiségű havat eltávolítani - tudatta az ügyeletes.

Elmondta azt is, hogy Hódmezovásárhely-Szeged között hajnali 3 óra után körülbelül egy óra hosszáig lezárták az utat egy árokba csúszott teherautó mentése miatt, személyi sérülés nem történt. A Tisza Volán Rt. diszpécsere arról tájékoztatta az MTI-t, hogy minden autóbuszjáratuk elindult szerdán reggel.

Békés: a főutak már csak latyakosak

Békés megye összes fő- és mellékútja járható, az éjszaka folyamán megszűnt a havazás és jelentősen gyengült a szél ereje - tájékoztatta az MTI-t szerdára virradóra Rózsa Imre, a Békés Megyei Közútkezelő Közhasznú Társaság diszpécsere. Elmondta: az éjszaka folyamán közel harminc munkagép dolgozott a megye útjainak a megtisztításán.

A főutakat sikerült többször is letakarítaniuk, így azok már csak latyakosak. Legalább egyszer a mellékútvonalakra is eljutottak a hóekék. Ezek az utak, ha nehezebben is, de szintén járhatóak. A Szarvas-Mezoberény, az Örménykút-Kardos és a Füzesgyarmat-Darvas településeket összekötő mellékutakon nem jártak munkagépek, ezért ezeken a szakaszokon nem ajánlják a közlekedést. Az érintett településeket azonban más útvonalakon is meg lehet közelíteni.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese szerint kisebb-nagyobb megcsúszások előfordultak a megye útjain, s bár megerősített szolgálatot látnak el, rendkívüli eseményhez nem kellett kivonulniuk. Egyedül Szarvas térségében okozott gondot egy keresztbefordult, folyékony oxigént szállító kamion, ám a szarvasi tűzoltók és a közútkezelő kht. munkatársainak segítségével hajnali fél négyre sikerült elhárítani a veszélyt.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletesének tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában személyi sérüléssel járó baleset nem történt a térségben. A Körös Volán Rt. békéscsabai forgalmi szolgálattevője elmondta: hajnalban valamennyi járatukat elindították, s ha nem romlik az idő, akkor legfeljebb kisebb késésekre lehet számítani.

Bács-Kiskun: nincs elzárt település

Bács-Kiskunban nincs megközelíthetetlen település - tájékoztatta az MTI-t szerda hajnalban a megyei katasztrófavédelmi szolgálat ügyeletese. Elmondta: kedd este óta sehol sem esett a hó, és szinte mindenütt szélcsend volt, így az úttisztító gépek jó ütemben tudtak haladni. Szinte valamennyi főútvonal két nyomsávon járható, a hókotrók már az alsóbbrendű utaknál tartanak. A vonatok és buszok némi késéssel ugyan, de mindenhol közlekednek. A mentők és az alapvető élelmiszereket szállító gépjárművek, minden településre eljutottak.

Hajdú-Bihar: alvállalkozók is birkóznak a hóval

Hajdú-Bihar megyében kedden a késő esti órákra minden utat megtisztítottak annyira, hogy valamennyi két sávon járható - tájékoztatta az MTI-t az éjszakai órákban a Hajdú-Bihar Megyei Állami Közútkezelő Kht. ügyeletese. Dóri Zoltán elmondta: a legkritikusabb helyzet a Biharkeresztes-Berettyóújfalu-Derecske-Létavértes négyszögben alakult ki, ahol hosszabb ideig csupán egy sávon voltak járhatóak a mellékutak. "A közútkezelő mintegy 70 géppel folyamatosan tisztítja az utakat, s ennek köszönhetően a késő esti órákban minden út felszabadult" - tette hozzá. Elmondta azt is, hogy a késő esti órákra jelentősen csökkent a havazás intenzitása és a szél ereje is, így remény van arra, hogy továbbra sem lesz fennakadás a megye közútjain.

Móré Zoltán, az A.K.S. Debrecen Városgazdálkodási Kft. ügyeletese is arról számolt be, hogy úttisztító gépeik egész éjjel dolgoztak a hajdú-bihari megyeszékhelyen. Elmondása szerint az önkormányzat kedd esti döntése értelmében alvállalkozókat is bevontak a munkába, így a 11 úttisztító gép mellett további 20 rakodó- és szállítógépet is üzemeltettek az éjszaka folyamán. A kora reggeli órákban ismét megindult a havazás Debrecenben, így a munka továbbra is folyamatos; elsősorban a tömegközlekedési megállóhelyeket, a belvárost és a lakótelepeket hómentesítik.