Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Fázós és álmos az ország

2004.05.24. 08:04
A hét közepéig záporos, felhős, hűvös lesz az idő. A gyakran erős, időnként viharos északnyugati szél csak kedd délutántól mérséklődik, az éjszakai hőmérésklet többnyire alig öt fok körül várható, de nappal sem lesz melegebb 15 foknál. Egy örvénylő ciklus meg egy izmos északi áramlás fog minket közre. Fázós és álmos az ország.
Az elkövetkező napokban lassú melegedésre számíthatunk. Csak fokozatosan érjük el az ilyenkor megszokott hőmérsékleti értékeket. Változóan felhős lesz az ég, időnként zápor, zivatar várható.

A hét első napjaitól lassan erősödik a nappali felmelegedés, az éjszakai lehűlés azonban hétfőn, kedden szokatlanul erős lesz. Több-kevesebb napsütésre, a hét végén többfelé záporra, zivatarra számíthatunk, a hőmérséklet azonban nem esik vissza.

Európa északnyugati, nyugati része felett magasnyomás található. Hatására sok a napsütés. Kelet- és Északkelet-Európában ciklon örvénylik és okoz felhős, csapadékos időjárást. Közép-Európába erőteljes északi áramlással hideg levegő érkezik.

Lassan melegszik

Csütörtökön és pénteken már kellemesebb lesz az idő. A több-kevesebb napsütés mellett időnként erősen megnövekszik a felhőzet és főleg nyugaton várható zápor, zivatar. Mérsékelt északi szél zivatar környezetében erősödik meg. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 25 fok között alakul.

Extrém

Pécsett 1955-ben ugyanezen a napon, május 24-én -1 fok volt. A legmagasabb értéket Debrecenben mérték 1950-ben, mikor is 33 fok volt.

Az orvosmeteorológiai tájékoztató szerint csak lassan szűnik meg a hidegfronti hatás. Kezdetben még ingerlő hatása van a frontnak. Az érzékenyek vérnyomása a megszokott fölött marad. Később ellenkezőjükre fordulnak az élettani folyamatok: a vérnyomás esik, a pulzus lassul. Az érzékenyek szívműködése elégtelenné válik. Az egészségesek is lassúbbá, aluszékonnyá válnak.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft