Judit
2 °C
7 °C

Kémkedés miatt ítélték el egy tisztet

2002.02.21. 20:57
Kémkedés előkészítése miatt 2 év 7 hónap börtönbüntetésre ítélt első fokon a Fővárosi Bíróság (FB) Katonai Tanácsa egy tisztet, mert a katona egy közvetítőn keresztül több állami titkot tartalmazó iratot akart az orosz nagykövetség számára felajánlani.
Horváth Pál őrnagy a Magyar Honvédség Összhaderő Hadműveleti Központjában dolgozott, ahol minősített iratok kezeléséért felelt, és számos állami, szolgálati titkot tartalmazó irathoz fért hozzá.

A lefokozott tisztet az vezette tettének elkövetésére, hogy a tőzsdén több millió forintot veszített, s hogy pénzhez jusson, 2000 nyarán megkereste egy ismerősét és felkérte, működjön közre katonai titkok eladásában.

Horváth Pál ismerősének több iratot is átadott azzal, hogy azt juttassa el az orosz nagykövetségre, mint referenciaanyagot. Az iratokat átvevő férfi azonban a követség helyett a rendőrséggel vette fel a kapcsolatot.

Következő találkozásuk alkalmával így Horváth Pált már kommandósok várták.

A bíróság végül csak kémkedésre irányuló előkészületnek minősítette a volt tiszt tettét, mivel az általa átadott iratok nem tartalmaztak a Magyar Köztársaság számára káros módon felhasználható információkat.

Bárándy György, a vádlott védője a büntetés enyhítésért fellebbezett, így az ügy a Legfelsőbb Bírósághoz kerül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?