Gusztáv
-4 °C
1 °C

Kémnek nézték a turistákat

2001.12.14. 12:15
Felmentették azokat a brit turistákat, akiket november elején tartóztattak le a hatóságok egy repülőtéren Görögországban. A vád kémkedés volt, holott a csapatnyi brit csak a szigetországban divatos "planespotting"-ot űzte: az érkező és távozó járatokat figyelték. A "kémkedésért" akár húsz évet is kaphattak volna.
Hat hetet töltött előzetesben az a tizennégy turista, akik "planespotting"-ra, azaz repülőgépek figyelésére indultak Görögországban. A Britanniában divatos hobbinak hódoló turistákat egy katonai reptér közelében tartóztatták le november 8-án. Először tiltott helyszínen való fényképezéssel vádolták őket, ezt azonban tagadták. Miután jegyzeteiket átvizsgálták, kémkedésre súlyosbították a vádat. Helyzetüket súlyosbította, hogy a múlt évben Törökországban jártak.

A matematikai oldal:
Az "adatgereblyézésnek" becézett matematikai módszer igen sikeres volt a hírszerzésben, állítja Roger Johnson a Dél Dakotai, Rapid City-i School of Mines & Technology tanára. Neki már könyve is jelent meg az evvel kapcsolatos egyenletek használatáról. A módszer lényege, hogy valószínűség számítás segítségével nagyjából meghatározható az ellenség adott egységeinek teljes száma. Röviden: feltételezve egy véletlenszerű mintát, a feljegyzett legmagasabb sorszámnál valószínűleg ugyanannyi, több magasabb sorszámú darab lehet, mint amennyi a feljegyzett legalacsonyabb sorszámú alatt szerepelhet. Ez a módszer már a második világháborúban is bevált, amikor a szövetségesek meglepően jól becsülték fel az ellenség egységeinek számát.
A különos hobbi

Akárcsak a "trainspotterek", vagyis vonatfigyelők, a "planespotterek" is a gépek azonosító számait jegyzik fel. Sajnálatos módon ez a hobbi, aminek főleg angol nyelvterületen hódolnak, nehezen különböztethető meg a hírszerzői infromációgyűjtéstől.

A görög hatóságok aggodalmukat fejezték ki, mert az összegyűjtött adatokból következtetni lehet repülőgépeik és helikoptereik számára (lásd keretes). Pár sorszám lejegyzése önmagában azonban nem elég egy kifinomult analízishez. Nick Cook, a Jane's Defence Weekly magazin repülésügyi szakértője szerint a görög hadsereg kevés eltitkolni való légitechnikával rendelkezik. De ha Törökország neve felmerül, mindjárt más szemmel néznek mindent.

A vád

A tizenkét brit és két holland turista ellen eredetileg kémkedés és tiltott adatgyűjtés alapos gyanúja miatt akartak vádat emelni a görögök, amiért húsz év börtönt is kaphattak volna. A vádlottak szabadlábon védekezhettek volna, de az óvadék összegét fejenként 4,5 millió forintban állapították meg. A vádat végül ejtették, pontot téve az Athén és London közötti hosszas diplomáciai vita végére - jelentette az Index Planespotter Kru nagy megkönnyebbülésére az International Herald Tribune.