Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Kémrepülő hátizsákban

2000.11.02. 23:54
Újfajta repülő alkalmatosságot fejlesztett ki a San Diego-i Micro Craft Developing. Az unmanned air vehicle (UAV), ami magyarul talán emberi vezető nélküli légijármű lehet, elfér egy hátizsákban, 1,4 kiló súlyú és 23 centiméter átmérőjű. A cég az amerikai kormány támogatásával fejlesztette gépezetét, amit a leginkább a hadászatban lehet majd felhasználni, legalábbis a kormánytervek szerint.
Az UAV01 nevű prototípus stabilan repült a kísérlet során, könnyen kezelhető maradt még a szélben is. Az első repülés után máris egy ráerősített kamerát cipelt, amely a felszínről közvetített képeket, a tervezők szerint ez nagyszerű kémrepülővé teszi, de nem csak háborús célokra lehet felhasználni.

Az UAV tulajdonképpen egy motorból, egy rotorból és két állítható szögű szárnyból áll, amelyeknek dőlésszöge határozza meg a jármű irányát. Ezek segítségével az UAV a helikopterekhez hasonlóan helyből képes felszállni, illetve leszállni. A felhajtóerőt biztosító rotor egy kis csőben található, ami 30%-al nagyobb teljesítményre teszi képessé a gépet, mint egy normál rotor, így a gép képes hasznos terheket magával vinni.

A maximális hatótávolság egyelőre nem ismert, de a szárnyakban tárolt 200 grammnyi üzemanyagot egy óra leforgása alatt fogyasztja el a gép lelkét képező kéthengeres motor. A gépet egyetlen távirányító segítségével a földről lehet irányítani, és a beszámoló szerint rendkívül halk, gyorsan mozgó jelenség, azaz kémfeladatokra ideális.

Az eredeti elképzelés szerint az UAV egy kamerát vinne magával, az ellenséges vonalak mögé, esetleg egy épületbe, ahol túszokat tartanak fogva. De elképzelhető akár egy lézeres berendezés is, amelynek segítségével légi támadásokhoz lehetne célpontokat ,,megfesteni", vagy esetleg még kamikáze missziókra is bevethető viszonylagos olcsósága miatt.

A bemutató után máris óriási az érdeklődés az UAV iránt. A cég szóvivője elmondta, hogy az egyesült államok hadserege és határőrsége máris rendelni szeretne, de ugyanígy feltűnt a potenciális vevők közt Kanada is. A vevők igényeit kielégítendő az UAV több méretben fog készülni a két kiló alatti 15 centiméter átmérőjűtől a majdnem 370 kilós 1,5 méter átmérőjű változatig.

Ha a cég reményei valóra válnak, akkor hamarosan az amerikai és kanadai hadsereg kiválasztottai hátizsákjukban tudhatják a tökéletes felderítőgépet, ami két kilót sem nyom, mégis életeket menthet meg. A kísérletek az elvárható legjobb eredményt hozták, nyilatkozta a fejlesztést vezető Allen Zwan. Véleménye szerint óriási üzlet elébe néznek, hiszen a mai összecsapásokban az információnak óriási jelentősége van. A megfelelő döntésekhez mindig szükséges az ellenfél állásainak és hadmozdulatainak minél jobb ismerete. Ebben, azaz a kémkedésben segít a legjobban az UAV, ami emberéletet kímélve olcsón és gyorsan szállítja a friss információt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!