Diána
11 °C
22 °C

Aktívabbak a feljelentő rendőrök

2003.09.10. 09:14
Mióta Gergényi Péter, Budapest rendőr-főkapitánya kihirdette, hogy harmincháromezer forint jutalomban részesülnek azok a rendőrök, akik a napi munkájukon felül kiemelkedő teljesítményt érnek el, például úgy, hogy előállítják az őket megvesztegetni próbáló polgárokat, jelentősen nőtt az ilyen tartalmú feljelentések száma.
A BRFK járőrei kábítószerrel való visszaélés alapos gyanúja miatt nemrégiben előállítottak egy férfit. Mivel hasonló ügy miatt már akadt dolga a hatósággal, az intézkedő rendőröknek húszezer forintot ajánlott fel, ha elengedik. A gyanúsítottat ezután a járőrök vesztegetés bűncselekménye miatt állították elő az V. Kerületi Rendőrkapitányságon.

A Gergényi főkapitány által kiadott jutalmazási rendelkezésnek köszönhetően a fiatalembert előállító járőrök akár a felkínált kenőpénznél magasabb összegű, és mindenképpen legális jutalomra számíthatnak. Dr. Bodnár Zsolt rendőr alezredes, a BRFK Ellenőrzési Főosztályának vezetője az új motivációs rendszernek is tekinthető jutalmazásról az Indexnek elmondta: Gergényi főkapitány úr már a beiktatásakor, 2003 július 1-én bejelentette: minden olyan rendőr, aki a napi munkáján felül, kiemelkedően teljesít, jutalomban részesül. Az összeget, a sokat emlegetett harmincháromezer forintot a szolgálati törvény határozta meg. A híresztelésekkel ellentétben azonban ez nem automatikusan jár a rendőröket korrumpálni próbáló polgárok előállításakor, minden eset egyedi elbírálásban részesül, ráadásul az ilyen ügyek kivizsgálása az Ügyészségi Nyomozóhivatal jogkörébe tartozik, ami - ha úgy tetszik - egyfajta garancia arra, hogy nem történhet visszaélés.

Senkinek nem kell attól tartania, hogy ártatlanul vádolják meg, ami egyébként hivatali visszaélés volna, amit három évig tartó szabadságvesztéssel bűntetnek. A leggyakrabban egyébként a közlekedési kihágások elkövetői próbálkoznak, a felkínált összeg pedig átlagosan kettő és húszezer forint között mozog. Az elmúlt időszakban tíz ilyen eset történt, az ezekben résztvevő huszonkét rendőrből azonban csak tíz kapott jutalmat - tette hozzá.

Dr. Bodnár Zsolt elmondta: a jutalmazás bevezetése óta, azonos időszakhoz képest hétről tízre nőtt a korrupcióval próbálkozó polgárok elleni rendőri feljelentések száma.