Olivér
4 °C
8 °C

Aktívabbak a feljelentő rendőrök

2003.09.10. 09:14
Mióta Gergényi Péter, Budapest rendőr-főkapitánya kihirdette, hogy harmincháromezer forint jutalomban részesülnek azok a rendőrök, akik a napi munkájukon felül kiemelkedő teljesítményt érnek el, például úgy, hogy előállítják az őket megvesztegetni próbáló polgárokat, jelentősen nőtt az ilyen tartalmú feljelentések száma.
A BRFK járőrei kábítószerrel való visszaélés alapos gyanúja miatt nemrégiben előállítottak egy férfit. Mivel hasonló ügy miatt már akadt dolga a hatósággal, az intézkedő rendőröknek húszezer forintot ajánlott fel, ha elengedik. A gyanúsítottat ezután a járőrök vesztegetés bűncselekménye miatt állították elő az V. Kerületi Rendőrkapitányságon.

A Gergényi főkapitány által kiadott jutalmazási rendelkezésnek köszönhetően a fiatalembert előállító járőrök akár a felkínált kenőpénznél magasabb összegű, és mindenképpen legális jutalomra számíthatnak. Dr. Bodnár Zsolt rendőr alezredes, a BRFK Ellenőrzési Főosztályának vezetője az új motivációs rendszernek is tekinthető jutalmazásról az Indexnek elmondta: Gergényi főkapitány úr már a beiktatásakor, 2003 július 1-én bejelentette: minden olyan rendőr, aki a napi munkáján felül, kiemelkedően teljesít, jutalomban részesül. Az összeget, a sokat emlegetett harmincháromezer forintot a szolgálati törvény határozta meg. A híresztelésekkel ellentétben azonban ez nem automatikusan jár a rendőröket korrumpálni próbáló polgárok előállításakor, minden eset egyedi elbírálásban részesül, ráadásul az ilyen ügyek kivizsgálása az Ügyészségi Nyomozóhivatal jogkörébe tartozik, ami - ha úgy tetszik - egyfajta garancia arra, hogy nem történhet visszaélés.

Senkinek nem kell attól tartania, hogy ártatlanul vádolják meg, ami egyébként hivatali visszaélés volna, amit három évig tartó szabadságvesztéssel bűntetnek. A leggyakrabban egyébként a közlekedési kihágások elkövetői próbálkoznak, a felkínált összeg pedig átlagosan kettő és húszezer forint között mozog. Az elmúlt időszakban tíz ilyen eset történt, az ezekben résztvevő huszonkét rendőrből azonban csak tíz kapott jutalmat - tette hozzá.

Dr. Bodnár Zsolt elmondta: a jutalmazás bevezetése óta, azonos időszakhoz képest hétről tízre nőtt a korrupcióval próbálkozó polgárok elleni rendőri feljelentések száma.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?