Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Gazdag farmer tervelhette ki a brit történelem eddigi legnagyobb rablását

2006.03.03. 15:50
Egy közeli farm volt a logisztikai központja annak rablásnak, amelyben 20 milliárd forintnyi fontot raboltak el Angliában.

Elfogták a feltételezett szellemi atyját annak az angol bandának, amelyik február 21-én rekordösszegű, közel 20 milliárd forintnak megfelelő készpénzt rabolt el egy banki lerakatból, írja a Le Monde című francia napilap pénteki számában.

A rablás kitervelője a brit sajtó értesülései szerint egy teniszpályával és úszómedencével ellátott staplehursti kúria tulajdonosa. Az Elderden Farm csak félórányi autóútra van a Securitas raktáraitól. Mint ismeretes, a rajtaütést a Securitas értékőrző- és szállító cég Kent grófságbeli lerakatában hajtották végre február 21-én.

A közeli kúriában tartották őket fogva

A rendőrség szerint ennek a kúriának valamelyik helyiségében tartották fogva a raktár igazgatóját, valamint annak feleségét és kisfiát. Ezen a farmon találták meg a zsákmány egy részét is. A brit rendőrség három személyt gyanúsít az eddigi legnagyobb angliai pénzrablással.

A rablást akciófilmbe illő módon követték el. A banda egyik osztaga, amelynek tagjai rendőregyenruhához hasonló öltözetet viseltek, a lerakat igazgatójának kocsiját egy kék villogóval ellátott Volvóval tartóztatta fel. Az álrendőrök a raktárigazgatót bilincsbe verték, és egy furgonba kényszerítették.

Alapvető hibák

A banda egy másik különítménye ugyanekkor a raktárigazgató feleségét és nyolcéves kisfiát a család otthonából fegyverrel elrabolta, és túszként fogva tartotta. Az igazgatóval közölték, hogy családja a fogságukban van, és ha nem nyitja meg a Tonbridge kisvárosban lévő lerakat széfjeit, bántódásuk eshet. Foglyukkal ezután visszatértek a raktárhoz, az ott lévő tizennégy alkalmazottat megkötözték, és távoztak a készpénzzel.

"Először azt hittük, hogy profi rablókkal van dolgunk, mára azonban kiderült, hogy erről szó sincs, hiszen a tettesek alapvető hibákat követtek el" - idézett a The Evening Standard című angol napilap egy rendőrségi forrást. A rendőrség az ellopott pénz egy részét - különböző fegyverek és golyóálló mellények társaságában - már múlt hét pénteken megtalálta. A zsákokban közel 500 millió forintnak megfelelő összegű font volt.