Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Négerezett a kenti hercegnő

2004.05.26. 20:53
A gyarmatokra küldte vissza a zajongó fekete asztaltársaságot a brit királyi család egy idősebb tagja.
Visszaküldte a "gyarmatokra" a brit királyi család egy tagja a szomszéd asztalnál zajongó fekete társaságot egy New York-i étteremben a The New York Post szerdai beszámolója szerint.

A konzervatív napilap rasszista sértésnek minősítette a kenti hercegnő manhattani étteremben tett megjegyzését. Az 59 éves hercegnő Michael kenti hercegnek, II. Erzsébet királynő unokaöccsének a felesége.

Konzervatív erkölcsök

A lap beszámolója szerint az este tíz óra tájban érkező hercegnőt a harsány társasággal szomszédos asztalhoz ültették. Tíz perc elteltével a hercegnő hirtelen átnyúlt és a zajongó asztalára csapott tenyerével, hogy a poharak is belerezdültek. "Most aztán elég, csendesedjenek már el."

Az így leteremtett közrendű asztaltársaság - egy bankár, két újságíró, egy ügyvéd és egy menedzser - a meghökkenésen túljutva a korábbi hangerővel folytatta a beszélgetést, semmibe véve a királyi utasítást. A hercegnő másik asztalt kért, majd mielőtt átült, még odaszólt a társasághoz: "Menjenek vissza a gyarmatokra!"

A lapnak az érintettek úgy nyilatkoztak, hogy egyszerűen nem akartak hinni a fülüknek. Egyikük szavai szerint még soha életében nem tapasztalt ilyen fokú rasszizmust. Hihetetlen, hogy ilyen 2004-ben megtörténhet - mondta. Úgy vélték, hogy a megjegyzés a brit gyarmati uralom "legszebb napjaira" emlékeztet, amikor Afrikában és Ázsiában "civilizálták" a bennszülötteket.

A megjegyzés elhangzása után az egyikük visszakérdezett, hogyan érti a visszatérést a gyarmatokra. A hercegnő válasza szerint ő valójában azt mondta, hogy emlékezniük kellene a gyarmatokra. A német származású hercegnő egyébként lánya, Lady Gabriella Windsor diplomaosztási ünnepségén vett részt a Brown egyetemen.