Judit
2 °C
7 °C

A rendőrök a legveszélyesebbek Kenyában

2002.01.15. 11:14
A Kenyában lelőtt emberek kilencven százaléka a kenyai rendőrség áldozata volt a tavalyi évben. Az elmúlt öt esztendőben a kenyai rendőrök több embert öltek meg, mint az ország bűnözői.
A Dr. Kirasi Olumbe főpatológus által készítette tanulmány arra nem tér ki, hogy a rendőrök áldozatai között mekkora az ártatlanok és a bűnözők aránya. A tanulmány öt magas bűnözési mutatójú körzet Nairobi, Kiambu, Thika, Kajiado és Machakos városok adatait vette alapul. Ezek alapján a lőfegyverek által okozott halálos sérülések 60 százalékáért a rendőrök, és csupán 39 százalékért a bűnözők a felelősek.

Rendőrök-bűnözők 10-1

Tavaly a kenyai rendőrök 232 embert, a bűnözők pedig 23 embert lőttek agyon, ami azt jelenti, hogy az áldozatok halálának kilencven százalékáért a rendőrök a felelősek. A jelentés szerint ez esetleg indokolható azzal, hogy a rendőrök egyre több felfegyverzett bűnözővel találkoznak, de mások szerint inkább csak a jogosulatlan fegyverhasználat áll a háttérben.

Kivégzés az út mentén
A kenyai rendőrség eddig is brutalitásáról volt ismert. Egy bankrablás hét feltételezett elkövetőjét végezték ki fényes nappal a múlt év júliusában. Kiparancsolták őket a járműből, majd a forgalmas főút mellé fektették őket, és egyenként végeztek velük. A rendőrség szerint tűzharc előzte meg a kivégzést, ám ezt az állítást a szemtanúk cáfolták. A rendőrtisztek elleni független vizsgálatot megtagadták, a rendőrségi vizsgálat pedig ejtette a vádat, így az elkövető rendőrök még mindig ugyanott dolgoznak -írta a Daily Nation.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?