Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Téves füstjelzés okozta a kényszerleszállást

2004.08.31. 11:46
Hétfőn újabb kényszerleszállás miatt helyezték készenlétbe a Ferihegyi Repülőtér biztonsági szolgálatát. Az Air France Airbus 320-as gépe nyolcvanegy utassal a fedélzeten szállt le, miután a füstjelző tüzet jelzett. Az átvizsgálás során tüzet nem találtak, így feltehetőleg az érzékelő jelzett tévesen.
Egy füstjelző berendezés téves jelzése miatt hajtott végre kényszerleszállást az Air France isztambuli járata a Ferihegyi Repülőtéren. A Párizsból Isztambulba tartó légijáraton még hétfőn késő este, negyed tíz körül jelzett be a kapitánynak az egyik füstérzékelő. A kapitány azonnal leszállási engedélyt kért Ferihegyen, majd röviddel ezután, az ilyenkor szokásos biztosítás mellett leszállt.

Az alapos vizsgálat azonban mindent rendben talált a gépen, így bizonyossá vált, hogy a riasztó tévesen jelzett be. Az utasok szerencséjére Ferihegyen várakozott az Air France egy másik gépe is, amely reggel Párizsba indult volna. A kényszerleszállást követően így a nyolcvanegy utazónak nem kellett kivárnia az átvizsgálás időtartamát, hanem erre a gépre irányították át őket.

A cseregép még éjfél előtt továbbrepülhetett Isztambulba, míg a kényszerleszállást végrehajtott Airbus 320-as kedden kora délelőtt ugyancsak elhagyta Ferihegyet, a Budapest-Párizs járatot teljesítve.

Az Air France hatvanhat Airbus 320-asának egyike

Augusztusban ez már a harmadik kényszerleszállás volt Ferihegyen. Augusztus negyedikén az Austrian Airlines Bécsből Szófiába tartó Dash-8-as típusú repülőgépe kényszerült földre, amikor Magyarország felett az egyik hajtómű meghibásodását jelezték a műszerek. Alig tíz nap múlva bombafenyegetés miatt hajtott végre kényszerleszállást egy Isztambulból Frankfurtba tartó Lufthansa-gép.