Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Egy egész galériát lopott a képtolvaj

2003.01.20. 12:56
Az utóbbi idők egyik legnagyobb képlopási ügyében nyomoz a BRFK. A tolvaj 32 értékes festményt lopott el egy budapesti magánlakásból. Az összesen 400 millió forint értékű festmények között kettő védett.
Összevont nyomozást folytat a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozó főosztálya, vagyonvédelmi osztálya, és betörési alosztálya egy képtolvaj ellen. Az ismeretlen tettes 2002. december 18-a és 28-a között, "erőszakos módszerrel" betört a fővárosban egy Jászai Mari téri lakásába, és onnan 32 festményt lopott el. A műkincsek értéke megközelíti a 400 millió forintot.

A képek között van 10 Czóbel Béla festmény, illetve Johann Hugó Erdőben pihenő nő című védett olajfestménye, és Vajda Lajos Fekete önarckép című védett olajfestménye. A rendőrség hétfőn honlapján megjelentette az ellopott képek adatait.

Jövedelmező üzletág

Cserneczki Zsolt nyomozó a nyomozás érdekeire hivatkozva nem közölt részleteket a betörés körülményeiről.

A rendőrség tájékoztatása szerint az utóbbi időben egyre több műkincs-ügyben kell eljárniuk. A tendencia nem véletlen, ugyanis a kábítószer-, és az illegális fegyverkereskedelem után az illegális műtárgy-, műkincs-kereskedelem, és csempészet az egyik legjövedelmezőbb üzletága a szervezett bűnözésnek, azon belül is többek között a pénzmosásnak.

Adatbázis kellene

A hatóság szerint a nyomozás sikerében döntő szerepe van annak, hogy az adott ország bűnüldöző szervei rendelkeznek-e az ellopott, elveszett műtárgyak leírásait tartalmazó, naprakész fényképes nyilvántartással. Magyarországon nincs ilyen.

A rendőrség ezúton is kéri, jelentkezzenek a 443-5339/31-862-es, vagy a 107-es segélykérő telefonszámon, akik bármilyen információval segíthetik a nyomozást.

A kiscelli képei nem kerültek elő

Fél éven belül a mostani már a második nagy képlopási ügy. Tavaly nyáron két harminc év körüli férfi tört be a Kiscelli Múzeumba, és onnan mintegy 100 millió forint értékben négy festményt vittek el.

Máig nem kerültek elő Czóbel Béla a Szakácsnő, 90x72,5 centiméteres, valamint a Lila csendélet, 71x61 centiméter méretű művei, valamint Márffy Ödön a Vacsorázó társaság 50x60 centiméteres és Szobotka Imre, 60x90 centiméteres Piac című festménye.