József, Bánk
-7 °C
0 °C

Elítélték a két embert halálra gázoló sofőrt

2005.10.21. 14:54
Egy kivilágítatlanul kerékpározó férfit és gyermekét ütötte el a gyorshajtó vádlott, akit most jogerősen két és fél év börtönre ítéltek. A kerékpáros férfi két nappal később, míg a kislánya kórházba szállítást követően életét vesztette.

Két és fél év börtönbüntetést kapott az az autós, aki halálra gázolt egy kerékpáros férfit és annak gyermekét Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A 42 éves nyíregyházi vádlott az ítélet szerint 2004. november 23-án késő délután, borús, esős időben autózott Kemecse lakott területén Nyíregyháza felé. Szemből akkor ért oda kerékpárján egy férfi, aki gyerekkorú kislányát is szállította a kétkerekűn. A vádlott egy másik kocsi előzésébe kezdett, amikor elgázolta a kivilágítatlan kerékpárost.

Két és fél börtön

Az ütközés erejére jellemző volt, hogy kerékpár több darabra szakadt, az első kerék az ütközési ponttól mintegy 46 méterrerepült. A kerékpáros férfi két nappal később, míg a kislánya kórházba szállítást követően életét vesztette. A vizsgálat megállapította, hogy a vétkes autós mintegy 78-84 km/h sebességgel haladt, annak ellenére, hogy az úton 30 km/h sebességkorlátozás volt érvényben. A bíróság kimondta, hogy a kettős tragédia a vádlott részéről elkerülhető lett volna, ha gépkocsijával nem lépi túl jelentősen a sebességkorlátozást, és nem kezd az előtte haladó autó előzésébe.

Mindezek miatt az első fokon eljáró Nyíregyházi Városi Bíróság korábban két és fél börtönre ítélte a férfit, akit három évre eltiltott az autóvezetéstől is. Pénteki tárgyalásán ezt az ítéletet a megyei bíróság is megalapozottnak találta, így helybenhagyta azt.

Két évet kapott a zebrán gázoló

Pénteken maradandó fogyatékosságot okozó közúti veszélyeztetésért két év börtönre ítéltek egy 29 éves férfit a Somogy Megyei Bíróságon. A vádlott tavaly áprilisban Marciliban, a zebrán ütött el két gyalogost, egy férfit és egy nőt. Az ütközés következtében nő elesett, apja pedig felvágódott a motorháztetőre. A vádlott ezután megállás nélkül elhajtott az ablaktörlő lapátba kapaszkodó férfivel, akit két kilométeren át hurcolt a nagy sebességgel haladó autó. A száguldás végén a férfi egy árokba esett, a vele együtt elgázolt nőnek pedig eltört a sípcsontja. Az ítélet nem jogerős.