Márta, Flóra
21 °C
34 °C

Tizenhárom bányászt még keresnek

2003.10.26. 12:22
Tizenhármat vasárnap délutánig sem tudtak kimenteni abból a 46 bányászból, aki 70 órával korábban 700 méteres mélységben rekedt egy elárasztott dél-oroszországi szénbányában.
A Rosztov megyei Zapadnaja bánya dolgozói csütörtök este szigetelődtek el a külvilágtól annak következtében, hogy 400 méteres mélységben talajvíz tört be a fővágatba.

Szombat estig 33 embert tudtak a felszínre hozni a mentőbrigádok; a hidegtől, a lelki megrázkódtatástól és éhezéstől legyengült embereket kettes-hármas csoportokban, kis emelőkosárral emelték ki az elöntött tárna fogságából. A mentőbrigádok által már elért aknában csak harminchárom embert találtak, a további tizenhárom, köztük a bányaigazgató és helyettese hollétéről egyelőre csak feltételezések vannak. A kimentett bányászok állapota kielégítő, de 15-öt továbbra is kórházban kezelnek - közölték vasárnap.

Novosahtyinkszkban, a bányában vasárnap is folytatódtak a mentési munkálatok. A 6 méter széles fővágatba 4 ezer köbméter zúzott követ szórtak bele, hogy meggátolják a vízbeömlést, de ezt nem sikerült elérni. A bányában az éjszaka 7 méterrel emelkedett a vízszint, és az eltűnt 13 bányász valószínűleg valamelyik legalsó oldalvágatban rekedt. A nagy mértékű beömlés miatt meg sem kezdték a víz kiszivattyúzását. Szakértők szerint a bánya járataiban megfelelő az oxigénszint.

Folytatták annak a mentőaknának a vágását is, amelyen keresztül a szomszédos bánya egy járatából tervezik elérni a bányászokat. Mintegy 60 métert kell kézi szerszámokkal kivájni; vasárnap reggelig ennek a felét tették meg.