Ida
6 °C
9 °C

Idén többen feszítették magukat keresztre

2004.04.09. 13:47
Az egyház által ellenzett rituálével ünneplik a nagypénteket a fülöp-szigeteki katolikusok. Szenvedésükkel bűneik bocsánatát kérik, és maguk vagy rokonuk gyógyulásáért imádkoznak.
Az évek óta megszokott rituáléval, a keresztre feszítés vállalásával ünnepelte sok Fülöp-szigeteki katolikus pénteken a húsvétot.

A fővárostól, Manilától mintegy 70 kilométerre északra lévő San Pedro Cutud városba minden évben kíváncsiak tömegét vonzza a véres színjáték, amit ugyanakkor ellenez a római katolikus egyházi vezetés. A Fülöp-szigeteken Délkelet-Ázsia legnagyobb keresztény közössége, mintegy hetvenmillió római katolikus vallású ember él.

Tekintse meg képeinket!
Az idén - talán Mel Gibson vihart kavart filmje, A Passió hatására - a szokásosnál is többen nézték végig, amint fanatikus hívők, köztük három nő, tíz centiméteres szögekkel keresztre feszíttetik magukat. A keresztre feszítés kedvelt látványossága az ideérkező turistáknak is.

A Passió túl sok volt

"Kicsit ideges lettem, mert ami történt vele az túl sok volt" - mondta Mel Gibson filmjéről a magát már tizedik alkalommal keresztre feszítő 37 éves munkanélküli, Romelito Vergara az AP-nek, miközben sorban állt a három keresztnél, hogy szögeket verjenek a kezébe.

A fanatikus Fülöp-szigeteki hívők vezeklésként, egy beteg hozzátartozójuk gyógyulásáért való könyörgés részeként, vagy egy életükben bekövetkezett szerencsés esemény kapcsán tett fogadalomból vállalják az önkínzást.

Vergara elmondta, ő elhatározta, köszönetképpen Istennek huszonnégyszer keresztre feszíti magát, amiért kigyógyult a paralízisből és kilábalt alkoholizmusából.