Valér
4 °C
8 °C

Nem kerge marhától kapta el a kórt

2004.01.07. 13:26
A szövettani vizsgálat után teljes bizonyossággal állítható, hogy Creutzfeldt-Jacob kórban halt meg egy 67 éves férfi a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszón, még az elmúlt év novemberében.
A klasszikus Creutzfeldt-Jacob kór ismérveit bizonyította be a kedden befejeződött szövettani vizsgálat annál a férfinál, aki tavaly novemberben halt meg a szikszói kórházban szivacsos agyvelő-gyulladásban - tájékoztatta Kovács Gábor, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet főorvosa szerdán az MTI-t.

Megjegyezte: bár a köznyelv kergemarhakórnak nevezi ezt a betegséget, bebizonyosodott, hogy a mostani szikszói haláleset nem köthető szarvasmarhákhoz. A gyógyíthatatlan betegség feltehetően a férfi idős korával függött össze - tette hozzá. Kovács Gábor elmondta: "a klasszikus Creutzfeldt-Jacob kórban évente 10-15 ember hal meg Magyarországon."

Mivel a kergemarhakór nem fertőző betegség különleges kórházi rendszabályokat nem igényelt a beteg ápolása. A szikszói kórház belgyógyászati osztályán a tüneteinek megfelelő kezelést kapta az idős férfi, aki a kezelés ellenére november 6-án elhunyt - tájékoztatták az Indexet a kórházban.