Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Elharapódzó késmánia Nagy-Britanniában

2003.11.09. 14:13
A média nem szentelt eddig nagyobb figyelmet a jelenségnek, többnyire csak a lőfegyverrel elkövetett visszaélésekre koncentráltak a híradások. A londoni suhancok közben fegyverkeznek.
Egy friss brit felmérés szerint a szúró- és vágófegyvereket árusító boltok csaknem fele adott már el 16 éven aluliaknak hasonló fegyvert, megszegve ezzel a vásárlás feltételeit szigorító törvényeket, írja a BBC. Az online forgalom ennél még nagyobb lehet - utalnak aggódva a szakértők az internet biztosította anonimitás veszélyeire.

Kéznél van

Online ajánlat
Online ajánlat
Noha ezelőtt is előfordultak késelések az utcai bandák villongásaiban, most az úgynevezett "kés kultúra" térhódításáról beszélnek hivatalos és nem hivatalos források az erőszakos bűncselekmények elkövetéseiben, hozzátéve, hogy a média sem szentelt eddig nagyobb figyelmet a jelenségnek, mivel inkább a lőfegyverrel elkövetett visszaélésekre koncentrált túlnyomórészt.

Mindeközben Angliában öt év alatt mintegy ezerrel nőtt azon letartóztatottak száma, akik tiltott pengeviselés miatt kerültek rendőrkézre, kórházi jelentések is a szúrt és vágott sérülések számának számottevő emelkedéséről számolnak be, különösen a 14-25 éves korú ápoltak között.

"Egyre több fiatal hord magánál kést, egyre több késelési sérültet kell ellátnunk. Öt évvel ezelőtt alig láttunk hasonló sérüléseket. Ezek a fiatalemberek gyakorlatilag minden nap hordanak maguknál valamilyen kést, és ha már kéznél van, akkor használják is" - nyilatkozott a BBC-nek John Heyworth, brit orvos. Többnyire iskoláskorúakról van szó, állapítja meg egy másik kutatás, mely kimutatta, hogy az iskolából kizárt diákok 62 százaléka ellen késelés miatt folyt eljárás.

Urbánus gond

Szakértők kétségtelenül városi jelenségnek tartják a problémakört. Julie Jacobs, egy dél-londoni ifjúsági centrum munkatársa beszámolt arról, hogy egyes fiúk már tizenegy éves koruktól kést hordanak, önvédelmi és egyfajta területvédelmi elgondolásból, de szerinte ezt később kinövik. Nem ezen a véleményen van Unun Seshmi, aki egy szinesbőrű fiatalokat felkaroló jótékonysági szervezet vezetője: "Félnek attól hogy megkéselik őket, és úgy érzik senki nincs aki védelmet nyújtana, a rendőrséghez pedig nem szívesen fordulnak. Kést használni azonban nem akarnak."