Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Elképesztő késés az esztergomi MÁV-vonalon

2007.05.23. 14:36
Legalább egy órát késett a MÁV egyik vonata, amely Budapestről indult kedd este Esztergom felé. Lemaradt ugyanis a kaluz, márpedig jegyvizsgáló nélkül nem mehet tovább a szerelvény a MÁV belső szabályzata szerint.

Legalább egy órát késett a MÁV egyik vonata, amely Budapestről indult kedd este Esztergom felé. A 20 óra 20-kor induló járat késésére egyik olvasónk hívta föl a figyelmet.

Lemaradt a kalauz

Az Index információi szerint az történt, hogy Solymárnál lemaradt a három Siemens Desiro motorkocsiból álló szerelvényről a kalauz. A vonat Pilisvörösvárnál várta meg a kalauzt.

A kalauz minden bizonnyal a rosszul záródó ajtó miatt maradt le a Desiróról, amely már Ürömről 17 perc késéssel indult a rakoncátlankodó ajtók miatt.

Az előírások szerint a hátul álló jegyvizsgáló jelzi a forgalmi szolgálattevőnek, ha már befejeződött a le- és felszállás, majd ez utóbbi ad jelzést a mozdonyvezetőnek, hogy indulhat. Solymáron a forgalmista indulásra kész jelzést adott a vonatvezetőnek, mert úgy látta (ekkor már sötét volt), hogy a kalauz jelez neki. Ő viszont éppen azzal volt elfoglalva, hogy a rossz ajtót valahogy kinyissa, és visszajusson a szerelvénybe. Nem sikerült neki. A mozdonyvezető nem látta a megállj jelzést sem, így tovább ment.

Nem egyedi az eset

A mozdonyvezető csak Pilisvörösvárnál vette észre, hogy nincs kalauz a vonaton, márpedig a MÁV belső szabályozása szerint jegyvizsgáló nélkül nem mehet tovább a járat. Az Index úgy tudja, hogy nem először fordul elő ilyesmi, ilyenkor a vonat mindig megvárja a kalauzt, vagy esetleg egy szemből jövő járatról száll át az egyik jegyvizsgáló a kettő közül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?