Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Elképesztő késés az esztergomi MÁV-vonalon

2007.05.23. 14:36
Legalább egy órát késett a MÁV egyik vonata, amely Budapestről indult kedd este Esztergom felé. Lemaradt ugyanis a kaluz, márpedig jegyvizsgáló nélkül nem mehet tovább a szerelvény a MÁV belső szabályzata szerint.

Legalább egy órát késett a MÁV egyik vonata, amely Budapestről indult kedd este Esztergom felé. A 20 óra 20-kor induló járat késésére egyik olvasónk hívta föl a figyelmet.

Lemaradt a kalauz

Az Index információi szerint az történt, hogy Solymárnál lemaradt a három Siemens Desiro motorkocsiból álló szerelvényről a kalauz. A vonat Pilisvörösvárnál várta meg a kalauzt.

A kalauz minden bizonnyal a rosszul záródó ajtó miatt maradt le a Desiróról, amely már Ürömről 17 perc késéssel indult a rakoncátlankodó ajtók miatt.

Az előírások szerint a hátul álló jegyvizsgáló jelzi a forgalmi szolgálattevőnek, ha már befejeződött a le- és felszállás, majd ez utóbbi ad jelzést a mozdonyvezetőnek, hogy indulhat. Solymáron a forgalmista indulásra kész jelzést adott a vonatvezetőnek, mert úgy látta (ekkor már sötét volt), hogy a kalauz jelez neki. Ő viszont éppen azzal volt elfoglalva, hogy a rossz ajtót valahogy kinyissa, és visszajusson a szerelvénybe. Nem sikerült neki. A mozdonyvezető nem látta a megállj jelzést sem, így tovább ment.

Nem egyedi az eset

A mozdonyvezető csak Pilisvörösvárnál vette észre, hogy nincs kalauz a vonaton, márpedig a MÁV belső szabályozása szerint jegyvizsgáló nélkül nem mehet tovább a járat. Az Index úgy tudja, hogy nem először fordul elő ilyesmi, ilyenkor a vonat mindig megvárja a kalauzt, vagy esetleg egy szemből jövő járatról száll át az egyik jegyvizsgáló a kettő közül.