Az egyetem közleménye megállapítja, hogy a kutatócsoport egyáltalán nem végzett felesleges munkát. Gyakori eset ugyanis, hogy felbontáskor a csomagban található keksz-törmeléket a csomagolás vagy a szállítás során elkövetett súlyos hibának tudja be a fogyasztó. Ez azonban - legalábbis az esetek bizonyos százalékában - igazságtalan vélekedés, mivel a lézersugaras vizsgálat hajszálrepedéseket mutatott ki a csomagolt kekszekben.
A minőségellenőrzés sem segít
Kiderült továbbá, hogy a keksz külső felülete hűtés közben nedvességet szív fel a környező levegőből és ezáltal az egyes rétegek pereme valamelyest kitágul. A belső rétegek viszont ezzel éppen ellentétes változáson mennek át. Ott ugyanis hűtés közben eltűnik a nedvesség és ezért a keksz közepe zsugorodik. Ezáltal feszültség keletkezik a két réteg között, ami azután vékony repedéseket okozhat, végül a keksz teljes széttöredezésére vezethet.
A kutatók végül megállapították, hogy az előállító minőségi ellenőrzéssel sem lenne képes kiszűrni az így deformálódott kekszeket. Kutatásuk eredménye azonban segítheti az előállítókat abban, hogy a jövőben pontosabban szabályozzák a nedvességet a keksz hűtése közben és ezáltal megkíméljék az árut a károsodástól. A kutatók tanulmánya a Measurement Science and Technology szakfolyóirat októberi számában jelenik meg - áll a dpa jelentésében.