Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Mitől törik a keksz?

2003.10.05. 11:04
A legfrisebb kutatási eredmények szerint a hűtés miatt tartalmaz szánalmas törmeléket a kekszek csomagolása.
Brit kutatók megfejtették a nagy titkot, rájöttek, hogy miért töredeznek egyes kekszfajták már becsomagolt állapotban. Az ok: hűtés közben eltérő módon deformálódnak a keksz külső és belső rétegei. Ez azután feszültségekhez, szakadásokhoz és törésekhez vezet. Quasim Saleem, Loughborough egyetemének fizika szakos tanára és társai lézersugarakkal vizsgáltak töredező kekszeket.

Az egyetem közleménye megállapítja, hogy a kutatócsoport egyáltalán nem végzett felesleges munkát. Gyakori eset ugyanis, hogy felbontáskor a csomagban található keksz-törmeléket a csomagolás vagy a szállítás során elkövetett súlyos hibának tudja be a fogyasztó. Ez azonban - legalábbis az esetek bizonyos százalékában - igazságtalan vélekedés, mivel a lézersugaras vizsgálat hajszálrepedéseket mutatott ki a csomagolt kekszekben.

A minőségellenőrzés sem segít

Kiderült továbbá, hogy a keksz külső felülete hűtés közben nedvességet szív fel a környező levegőből és ezáltal az egyes rétegek pereme valamelyest kitágul. A belső rétegek viszont ezzel éppen ellentétes változáson mennek át. Ott ugyanis hűtés közben eltűnik a nedvesség és ezért a keksz közepe zsugorodik. Ezáltal feszültség keletkezik a két réteg között, ami azután vékony repedéseket okozhat, végül a keksz teljes széttöredezésére vezethet.

A kutatók végül megállapították, hogy az előállító minőségi ellenőrzéssel sem lenne képes kiszűrni az így deformálódott kekszeket. Kutatásuk eredménye azonban segítheti az előállítókat abban, hogy a jövőben pontosabban szabályozzák a nedvességet a keksz hűtése közben és ezáltal megkíméljék az árut a károsodástól. A kutatók tanulmánya a Measurement Science and Technology szakfolyóirat októberi számában jelenik meg - áll a dpa jelentésében.