Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Az 50 milliós fradis életmódnap-saga

2002.03.29. 17:50
Két tanú állította a Fővárosi Bíróságon (FB) pénteken, hogy érdemi előkészületek történtek a 2000. szeptember 10-i "Életmódnap" elnevezésű, soha meg nem valósult mentálhigiénés rendezvény ügyében, ám a tárgyaláson az is kiderült, hogy még az év nyarán mindketten saját elhatározásukból távoztak a rendezvény megszervezésével kapcsolatos munkakörükből.
Felperesként a Fővárosi Főügyészség indította meg a FB-n a polgári pert, melynek alperese: a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) által alapított, jelenleg végelszámolás alatt álló Agrárinnovációs Vidék- és Területfejlesztési Közhasznú Tárasaság, a Ferencvárosi Torna Club és az FVM Magyar Közösségi Agrármarketing Centrum Közhasznú Társaság. A főügyészség azt kéri a bíróságtól, mondja ki az Életmódnap megszervezése kapcsán az FTC és a két kht. között létrejött szerződések semmisségét.

50 milliós nap

Az Agrárinnovációs kht. 2000 májusában megállapodott az FTC-vel abban, hogy 50 millió forintos állami támogatásért bérbe vesz a sportklubtól hirdetési felületeket az Életmódnappal összefüggésben. A pénz megérkezett, az Életmódnap elmaradt. A rendezvény következő évi lebonyolításáról engedményezési szerződét kötött az FTC és az Agrármarketing kht. 2001 januárjában, ám az Életmódnap megvalósítása azóta is várat magára.

Több sportegyesületet megkerestek

A főügyészség keresete szerint az ügyletek a közbeszerzési törvénybe ütköznek, jogszabály megkerülésével jöttek létre, ezért kéri semmisségük megállapítását és az eredeti állapot helyreállítását. A pénteki tárgyaláson tanúként hallgatták meg az Agrárinnovációs kht. akkori kommunikációs vezetőjét, aki elmondta: a rendezvény előkészítésekor több sportegyesületet is megkerestek. Az ajánlatok közül az FTC-é volt a legkedvezőbb, de a költségvetési támogatás késett, ezért csúszott az Életmódnap megrendezése is. A tanú megjegyezte: még 2000 nyarán távozott a kht.-tól, mert "nem akarta a nevét adni bukott kommunikációs programhoz".

Flóriánnal focizhattak volna

A pénteki tárgyaláson tanúként hallgatták meg az FTC két évvel ezelőtti gazdasági igazgatóját is, aki elmondta: az Életmódnap szervezésekor számos előkészületi lépést tettek, nem csak a reklámfelületek ügyében. A rendezők elképzelése szerint az Életmódnap résztvevői Albert Flóriánnal labdáztak volna, és Szűcs Lajosnak rúgták volna a tizenegyeseket. A gazdasági igazgató megjegyezte: 2000. szeptember 1-jével megvált az FTC-től és a nyári szabadsága után más csak munkaköre átadásával volt elfoglalva. A bíróság már több tárgyalást tartott az ügyben, a következőt szeptemberre halasztotta. Tavaly tavasszal az Agrárinnovációs kht. két vezetőjét hűtlen kezeléssel gyanúsították meg, majd novemberben nyomozás indult többek között az Életmódnap ügye miatt Szabadi Béla független, korábban kisgazda országgyűlési képviselő, az FVM volt politikai államtitkára ellen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!