Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tízmillió embert fenyeget az ár Kínában

2002.08.21. 09:48
Több mint tízmillió embert fenyeget a Tungting-tó áradása Kína középső részén, szerdán megkezdődhet a lakosság kitelepítése. Az ország déli partvidékén nyolc halálos áldozatot követelt a Wongfong tájfun, mely most az árvíz sújtotta Hunan tartományt fenyegeti.
Szükségállapotot hirdettek ki szerdán a Kína középső részén fekvő Hunan tartományban, ahol több mint 10 millió embert fenyeget a Tungting-tó áradása - jelentette be a nemzetközi vöröskereszt pekingi szóvivője. Ezreket mozgósítottak a gátak megerősítésére, mivel a tó vize, amely a Jangce folyóba ömlik, már kedden több helyen meghaladta az árvízveszélyt jelző legmagasabb szintet.

Pusztít a Wongfong

A rendkívüli intézkedések értelmében további mozgósításokat rendelhetnek el a helyi hatóságok és megkezdődhetnek a kitelepítések a tó környékéről. Az ország déli részén tájfun söpört végig, amely nyolc ember életét követelte. Pupej és Tuan körzetekben hat ember vesztette életét földcsuszamlásokban. Kujpingban ketten összedőlt házuk romjai alatt lelték halálukat.

A károk nagysága a becslések szerint eléri az 1,3 milliárd jüant - közel 40 milliárd forintot. A térségben akadozik az áramellátás és a telefonszolgáltatás - jelentette az Új Kína hírügynökség. A szomszédos Kuangtung tartományban leginkább a tengerparton fekvő Maoming és Csancsiang városokat sújtotta a Wongfong tájfun, amely északra vonult Hunan és Kujcsou tartományok felé.