Piroska
3 °C
4 °C

Tízmillió embert fenyeget az ár Kínában

2002.08.21. 09:48
Több mint tízmillió embert fenyeget a Tungting-tó áradása Kína középső részén, szerdán megkezdődhet a lakosság kitelepítése. Az ország déli partvidékén nyolc halálos áldozatot követelt a Wongfong tájfun, mely most az árvíz sújtotta Hunan tartományt fenyegeti.
Szükségállapotot hirdettek ki szerdán a Kína középső részén fekvő Hunan tartományban, ahol több mint 10 millió embert fenyeget a Tungting-tó áradása - jelentette be a nemzetközi vöröskereszt pekingi szóvivője. Ezreket mozgósítottak a gátak megerősítésére, mivel a tó vize, amely a Jangce folyóba ömlik, már kedden több helyen meghaladta az árvízveszélyt jelző legmagasabb szintet.

Pusztít a Wongfong

A rendkívüli intézkedések értelmében további mozgósításokat rendelhetnek el a helyi hatóságok és megkezdődhetnek a kitelepítések a tó környékéről. Az ország déli részén tájfun söpört végig, amely nyolc ember életét követelte. Pupej és Tuan körzetekben hat ember vesztette életét földcsuszamlásokban. Kujpingban ketten összedőlt házuk romjai alatt lelték halálukat.

A károk nagysága a becslések szerint eléri az 1,3 milliárd jüant - közel 40 milliárd forintot. A térségben akadozik az áramellátás és a telefonszolgáltatás - jelentette az Új Kína hírügynökség. A szomszédos Kuangtung tartományban leginkább a tengerparton fekvő Maoming és Csancsiang városokat sújtotta a Wongfong tájfun, amely északra vonult Hunan és Kujcsou tartományok felé.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!