Máté, Mirella
12 °C
30 °C

A bankárgyermek elrablója barátkozott a családdal

2002.10.02. 10:41
A német ügyészség szerdán megerősítette, hogy a rendőrség a Metzler bankárcsalád pénteken elrabolt legifjabb tagjának holttestét találta meg kedden. Az ismert német család egymillió eurót fizetett a zsarolónak, aki a kisfiút már az elrablás napján meggyilkolta.
A 11 éves fiú szemtanúk szerint még a szokott helyen szállt le a buszról, amikor hazafelé tartott az iskolából, de már nem érkezett meg a családi házba. Nem sokkal a gyermek eltűnése után a szülők zsarolólevelet találtak a házhoz vezető járdán. Hétfő kora hajnalban Metzlerék az elrabló utasítása szerint átadták az egymillió eurós váltságdíjat, Jakob azonban - az elrabló ígéretével ellentétben - estére sem került elő.

Az elrabló szándékosan barátkozott a családdal

Jakob Metzler
A rendőrség az esettel kapcsolatban hétfőn két, majd keddre virradóra újabb két gyanúsítottat vett őrizetbe. A nyomozás jelenlegi állása szerint a fő gyanúsított egy 27 éves frankfurti joghallgató, aki viszonylag közel állt a családhoz. Az elkövető vélhetően szándékosan ismerkedett meg a családdal, és korrepetálta annak legkisebb gyermekét. Ezért valószínüleg a fiú önként tartott elrablójával, aki azzal a buszmegállóval szemben lakott, ahol iskolatársa utoljára látta Jakobot.

Egyéb bizonyíték hiányában a másik három gyanúsítottat szabadon bocsátották.

A rendőrség már az pénzátadás óta figyelte a férfit

A rendőrök már a váltságdíj átadását követően figyelték a férfit, azonban amikor látszott, hogy a tettes nem fogja szabadon engedni Jakobot, úgy döntöttek, hogy letartóztatják a joghallgatót. A hatóságok ekkor még nem tudták, hogy Jakob négy napja halott.

A férfi a Frankfurt körüli erdőt jelölte meg először a fiú tartózkodási helyeként. Ezt követően több mint ezer egyenruhás vizsgálta át a környéket, a különleges alakulatok az üresen álló nyaralóépületeket és lakókocsikat is feltörték a gyermek után kutatva. Végül az őrizetben lévő férfi újabb "tippjére" hallgatva rátaláltak a "madzagokkal átkötött csomagra, ami egy ember körvonalaira emlékeztetett" Frankfurttól északkeletre, a 66-os autópálya melletti tóban. Az ügyészség szerdán megerősítette, Jakob Metzler holttestét találták meg.

Fojtogatás nyomai

A fiú torkán a nyomozók fojtogatás nyomait találták, de egyelőre a halál oka nem tisztázott. Szakértők szerint nem kizárt, hogy a fiú halálát a vízbefulladás okozta. A gyanúsított tagadja, hogy ő követte volna el a szörnyű tettet.

Bankárcsalád

Az 1674-ben létrehozott Metzler Bank Németország legrégebben alapított magántulajdonban lévő pénzintézete. Az Egyesült Államokban, Japánban és Írországban is fiókokkal rendelkező bank az alapító család tulajdonában van, a cég vezetője Friedrich von Metzler. A család a nyilvánosságtól elzárt életet él, és közismert nagyvonalú adományairól. 2000-ben például kétmillió márkánál is többet fordítottak szociális intézmények és hátrányos helyzetű gyermekek gondozását vállaló intézetek megsegítésére.