Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

APEH-vezető gyerekét akarták elrabolni

2006.04.04. 17:05
Egy beépített emberen keresztül leplezték le a terrocselekménynek számító bűntettre készülő férfiakat a rendőrök. A gyanú szerint egy Baranya megyei APEH szóvivő gyermekét akarták elrabolni, és a csonkolásra is felkészültek.

Elfogtak két férfit, akik el akarták rabolni az APEH egyik vezető beosztású munkatársának családtagját, hogy így érjék el mintegy 150 millió forintos adó-visszaigénylésük kifizetését, jelentette be a Nemzeti Nyomozó Iroda különleges ügyek osztályának vezetője kedden rendkívüli sajtótájékoztatón, Budapesten.

Elkapták őket

Csizner Zoltán alezredes ismertetése szerint terrorcselekmény előkészülete bűntett alapos gyanúja miatt rendeltek el nyomozást. Az egyik gyanúsítottat, egy 27 éves férfit, Budapesten fogták el szombat délelőtt, 38 éves társát szintén aznap délután kapták el.

A nyomozás adatai szerint az emberrablás legkésőbb ezen a héten megtörtént volna. Az APEH-dolgozó nem tudott arról, hogy mi készül ellene, a fenyegetés még nem történt meg, "az akkor indult volna, ha elrabolják a gyermekét" - mondta az alezredes.

Az alezredes a sértett védelmére hivatkozva nem akarta megmondani, melyik megyében történt az eset, mint ahogy azt sem, milyen beosztású APEH-dolgozóról van szó. Csak annyit mondott, hogy "olyan szintű vezető volt, akinek az aláírása sok mindent eredményezhetett volna". Az MTI az adóhatóságtól viszont úgy tudja, a sértett a Baranya megyei APEH osztályvezetője volt.

Informálódtak

Csizner Zoltán tájékoztatása szerint a 27 éves gyanúsítottnál a nyomozók lefoglalták a bűncselekmény végrehajtására felkért személynek szánt készpénzt, illetve a sértett életkörülményeiről készült dokumentumokat. Mint mondta, a két férfi egy céggel komoly előkészítő ellenőrzést végeztetett, s így előzetes információkat szereztek be a család életéről.

Az alezredes azt is elmondta, hogy a két férfi többmillió forintot szánt tervére. A rendőrség szerint áfa-csalásokról ismert személyi körről van szó, akik korábbi ügyeikben már 300 millió forint visszaigénylésével kísérleteztek. Ennek a tervüknek a végrehajtását az APEH ellenőrzése akadályozta meg. A bíróság még hétfőn elrendelte a két férfi előzetes letartóztatását. A nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak arra az esetre is felkészültek, ha a fenyegetésüket nem veszik komolyan: Ha így lett volna, akár a családtag megcsonkításától vagy megölésétől sem riadtak volna vissza.

Terrorcselekmény

Mivel nem magánszemélyt próbáltak megfenyegetni, hanem egy állami szervet: ennek az emberrablásnak az előkészítése már terrorcselekménynek minősül, hangsúlyozta az alezredes. Elmondta azt is, hogy a szóban forgó áfa-csalások minősítése külön büntetőeljárás tárgya, így az az ügy ettől az emberrablási kísérlettől teljesen elkülönül. Kiemelte, hogy a törvény lehetőséget ad a rendőrségnek, hogy fedett nyomozót alkalmazzanak. Most is ez történt, s az így szerzett információk bizonyítékként épülnek be az eljárásba. "Megbíztak valakit, akikkel mi kapcsolatban álltunk" - mondta.