Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Tévedésből lettek csecsemőgyilkosok

2004.01.19. 16:37
Kétszáznál is több csecsemőgyilkosságnak ítélt eset felülvizsgálatát rendelte el a brit főügyész. A perekben egy megkérdőjelezhetetlennek tartott szakértő téves elmélete volt a döntő bizonyíték. Első körben 54, feltehetően ártatlanul bebörtönzött szülő esetét tárgyalják újra.
Tíz évre visszamenőleg minden olyan bírósági ítéletet felül kell vizsgálni Nagy-Britanniában, amelyet csecsemőgyilkosság címén hoztak szülők ellen. Az ítéletek közül sok egyetlen, mára teljesen hitelét vesztett orvos szakértő megdőlt bizonyítási módszerére alapult.

Elsőbbség az elítélteknek

Lord Goldsmith angol-walesi főügyész hétfői végzésében összesen 258 esetet utalt fellebbviteli fórumok elé. A főügyészi rendelet értelmében felülvizsgálati elsőbbséget kap az az 54 eset, amelyek elítéltjei most is börtönben vannak.

Sajátos elmélet

A csecsemőhalál-ügyekben hozott elmarasztaló bírósági ítéletek jelentős része Sir Roy Meadow professzor szakértői véleményére alapult az elmúlt években. Sir Roy, akit még nemrég is a gyermekgyógyászat első számú brit szaktekintélyének tartottak, utóbb teljesen önkényesnek és a gyakorlat által alá nem támasztottnak minősített elméletet állított fel, amely szerint "egy hirtelen csecsemőhalál tragédia, kettő már gyanús, három pedig gyilkosság".

Az idős professzor, akinek tételét korábban kikezdhetetlen igazságként kezelték a csecsemőhalál-ügyekben lezajlott bírósági eljárásokban, saját valószínűségi mutatót is kidolgozott, amely szerint 1 a 73 millióhoz az esélye az ugyanazon családon belüli többszöri hirtelen csecsemőhalálnak.

Téves megállapítások

A későbbi genetikai és egyéb vizsgálatok alapján más szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy ezt a statisztikát egyáltalán nem támasztják alá a tények. Sir Roy szakvéleménye alapján azonban az elmúlt években több szülőt - főleg anyát - ítéltek életfogytig tartó börtönre csecsemőik halála miatt, gyilkosság címén, jóllehet az elítéltek rendre kétségbeesetten próbálták bizonyítani, hogy gyermeküket betegség vagy valamilyen genetikai rendellenesség miatt vesztették el.

Ugyancsak tragikus vonulata az ügynek, hogy több száz gyermeket vettek el hatósági rendelettel olyan szülőktől, akik ellen Sir Roy szakvéleménye alapján más gyermekeik meggyilkolásának gyanúja merült fel. Az ügy azután került az igazságszolgáltatás figyelmének előterébe, hogy az elmúlt néhány hónapban egymás után három, anyákra korábban kirótt életfogytiglani büntetést semmisítettek meg.