Megérkezett az első gólya

2005.03.02. 17:08
A magyar gólyák többsége március közepe után tér vissza Afrikából, a Vas megyei Püspökmolnáriba megérkezett madár azonban úgy tűnik türelmetlenebb volt társainál. Az ornitológusok adatai szerint Magyarországon körülbelül ötezerötszáz pár védett gólya él.

Kedden megérkezett az első gólya a Vas megyei Püspökmolnáriba, derült ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerdai közleményéből. A magyar gólyák többsége nem ilyen korán, inkább március közepe után érkezik haza. A vándormadarak a két költési ciklus (a Kárpát-medencei és az afrikai) között 20-30 ezer kilométert repülnek, áll az Indexhez eljuttatott közleményben.

Az első gólya, ami valószínűleg egy hím, most tatarozza a Rába partján álló fészkét, majd a tojó érkezése után, áprilisban kezdődik a költés. A fiókák május végén kelnek ki, négyhetesen már felállnak a fészekben, és két hónappal később az öreg madarak vezetésével elindulnak első afrikai útjukra.


Képünk illusztráció (Fotó: EPA)

Magyarországon jelenleg körülbelül ötezerötszáz pár gólya él, állományuk stagnál. A táplálkozóterületeik szűkülése és a középfeszültségű vezetékoszlopokon történő áramütés veszélyezteti őket leginkább. A fehér gólya több nemzetközi egyezmény védelme alatt áll, hazánkban a legmagasabb védelmi kategória óvja, természetvédelmi értéke százezer forint.

  • Tippek
  • Hírek