Szilárda
0 °C
6 °C

Gyilkossággal vádolnak egy hatévest

2003.11.10. 11:01
Nagyapja megölésével vádolnak egy hatéves kisfiút, akit nem sokkal korábban engedtek ki egy rehabilitációs intézetből. A gyermek korábban már többször támadt késsel rokonaira.
Az 59 éves James Zbinden holttestére péntek délután bukkantak a rendőrök a Missouri állambeli Jefferson Cityben fekvő otthonában. A vizsgálatok szerint a férfit egy 22-es kaliberű puskával lőtték agyon. A rendőrök azt feltételezik, hogy Zbinden unokája húzta meg a ravaszt. A nyomozást vezető Hemeyer serif szerint a férfi hatéves unokája szándékosan ölt.

Elvérzett

A szombat reggeli halottszemle megállapította, hogy Zbinden elvérzett, miután egy lövést kapott hónalja környékén. A lövés időpontjában az áldozaton kívül csak az unoka tartózkodott a házban. A lövöldözés után a kisfiú kiment az utcára, ott leintette az éppen hazafelé autózó szomszédot, majd közölte vele, hogy segítségre van szüksége, valamint hogy a nagypapa halott. A szomszéd hívta a rendőrséget, közben a fiú azt mondta neki: "Megyek, és elrakom a puskát".

Késekkel

Hemeyer serif azt feltételezi, hogy a fiú a szekrényben talált a fegyverre, majd egyszerűen lelőtte nagyapját. A családtagok azt állították, ők azt hitték, hogy a fegyvert már évekkel ezelőtt eladta a nagypapa. A kisfiút már többször kezelték egy elmegyógyintézetben, és a múltban már többször támadt családtagjaira, beleértve testvéreit és szüleit. A fiú korábban késeket használt, lőfegyverrel még nem támadt senkire. A fiút hétfőn engedték ki egy missouri rehabilitációs központból, ahová ugyancsak egyik családtagja ellen végrehajtott támadása miatt utalták be.

Nem ítélhető el

A fiú nem tett beismerő vallomást, de bizonyos megjegyzései arra utaltak, hogy ő lőtt, állítja Hemeyer. Az állam törvényei szerint azonban nem ítélheti el a gyermekkorú elkövetőt, hanem javító-nevelő foglalkozásokra, és kezelésekre kötelezhetik, jelentette a newstribune.com.