Natália
1 °C
7 °C

A súlyosság állapotában

2000.08.25. 09:27
Túlsúlyos a magyar felnőttek egyharmada és az idősebbek fele, fogyni főleg a fiatal, jól kereső, városi nők szeretnének. A Gfk Piackutató Intézet Indexhez eljuttatott jelentése szerint a fogyni akarók többsége ínyenc, illetve nyüzsgő életvitelű.
Pulai Imre olimpikon kenusunknak nincsenek súlyproblémái
Az Indexhez eljuttatott felmérésből kiderül: a túlsúlyosok aránya férfiak és nők között nagyjából egyforma, életkor szerint azonban az évek számával együtt növekszik. Egyrészt a 39 évesnél fiatalabbak körében az országos átlagnál alacsonyabb ez az arány, míg az 50 évesnél idősebbek közül minden második cipel magán felesleges kilókat.

Fogyni azonban jóval több nő szeretne, mint férfi: a korcsoportok közül leginkább a 30-59 évesek.

Iskolai végzettség szempontjából is érdekes a helyzet. Amíg ugyanis a normál feletti testsúly leginkább a középfokú és alacsonyabb végzettségűekre jellemző, addig fogyni legnagyobb arányban a diplomások akarnak.

Az anyagi helyzetet tekintve az elhízás inkább az alacsonyabb jövedelmű háztartásban élőkre jellemző.

11 év után eredmény
A piackutató intézet 1989 óta vizsgálódott e témában, a 15 éven felüli felnőtt népességet reprezentálandó ezer személyt kérdeztek meg.
Az adatok szerint fogyni főleg a jómódúak szeretnének, akiknek háztartásában a nettó jövedelem tavaly meghaladta a havi 90 000 forintot. Régiók szerint Budapesten és Közép-Dunántúlon kevésbé jellemző a túlsúly. Leginkább az északi megyék adatai emelkednek ki az átlagból.

A települések nagyságát tekintve a kisebb településeken az átlagosnál nagyobb a túlsúlyosak aránya, a városokban kisebb. Fogyni viszont inkább szándékoznak a városiak, mindenekelőtt a fővárosiak; közülük majdnem minden második megkérdezett.

Főzni tudás szempontjából figyelemre méltó a helyzet. A főzni tudók körében, akár szeretnek, akár nem, átlag feletti a túlsúlyosok aránya. A főzni nem tudóknál viszont messze az átlag alatt marad. Ugyanígy a főzni tudók közül az átlagot meghaladó arányt képviselnek a fogyni kívánók, a főzni nem tudóknál viszont az átlag alatt maradnak.

A fogyasztói típusok közül a normál testsúly felettiek leginkább az idős kispénzűek is ínyencek közé tartoznak. Fogyni is legtöbben az ínyencek, illetve a nyüzsgős életvitelűek akarnak.

Az egyes korcsoportokban a testsúly megoszlása százalékban a Broka index szerint
(A Broka index szerint a normál testsúly=testmagasság-100 plusz mínusz 10 százalék)

Korcsoport Normál testsúly alatti Normál testsúly Normál testsúly feletti
15-19 éves 62 32 6
20-29 éves 46 41 13
30-39 éves 29 45 26
40-49 éves 14 50 36
50-59 éves 8 44 48
30-39 éves 29 45 26
60 éves és idősebb 6 46 48
Országos átlag 24 44 32

Forrás: GfK Piackutató Intézet

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?