Alfréd
-3 °C
3 °C

Különös vonzalom az atomfegyverek és a Mazda iránt

2003.07.10. 13:50
Kim Dzsong Il észak-koreai vezető imádja az atomfegyvereket, a sportkocsikat, a különleges ételeket, valamint a meztelen táncosnőket. A "szeretett vezér" titkos életviteléről egykori séfje írt könyvet. A japán férfi 2001-ben menekült el az országból, miután már nem érezte magát biztonságban.
Kendzsi Fudzsimoto álnéven "Kim Dzsong Il séfje voltam" címmel írt könyvet az észak koreai vezető japán származású főszakácsa. Fudzsimotót még az 1980-as évek elején csábította Phenjanba a "szeretett vezér", és 1988-ra már ő lett a szusiséf. A férfinek sikerült Kim Dzsong Il kegyeibe férkőznie, így számos, eddig ismeretlen részletet osztott meg az nyilvánossággal. A múlt hónapban megjelent könyv hamar népszerű lett Dél-Koreában és Japánban, jelentette a Washington Times.

Titokban Disneylandbe

Az egykori főszakács beszámolójából kiderül, hogy az ország vezérének tízezer palackkal teli borpincéje van, legkedvesebb étele pedig a tonhalszusi. Kedvenc autója a Mazda RX-7. Titokban pedig feleségét és gyermekét is elküldte a tokiói Disneylandbe, bár maga szinte soha nem utazik külföldre. Utódjának legkisebb fiát, Kim Il Szungot szemelte ki.

Fullos partik

Fudzsimoto jelen volt több nagyszabású bulin is, ahol természetesen nem volt nyoma az országot sújtó éhínségnek: konyak literszámra, drága ételek minden mennyiségben. Fudzsimoto azt állítja, hogy a szeretett vezért általában a "Gyönyör Csapata" nevű tánccsoport szórakoztatta a partikon. Az egykori főszakács szerint egyszer Kim ráparancsolt a nőkre, hogy vetkőzzenek le, akik nem mertek ellenszegülni a parancsnak.

A legtöbb ilyen összejövetel éjféltől reggelig tartott, de előfordult az is, hogy négy napon át tombolhattak a meghívott elvtársak. Ez némelyiknek igen megterhelő lehetett, mert addig nem térhettek nyugovóra amíg a szeretett vezér is mulatott. Egy nagyobb buli után Kim 1992-ben súlyosan megsérült, amikor leesett egy lóról, de nem kért fájdalomcsillapítót, mondván "nem akar drogfüggővé válni".

Diplomácia

A könyvben politikáról is szó esik. Fudzsimoto szerint Kim Dzsong Il abban reménykedett a Clinton elnökségének vége felé, hogy közvetlen diplomáciai kapcsolat jöhet létre az Egyesült Államok és Észak-Korea között. A reményre az akkori külügyminiszter, Madeleine Albright 2000 októberi phenjani látogatása adott okot, de végül nem következett be a várt diplomáciai áttörés.

Atomszerelem

Fudzsimoto szerint az észak-koreai vezér rajong az atomfegyverekért. Egyszer azt közölte a szerzővel: "ha nincs nukleáris fegyverünk, megtámadnak minket". Ugyanakkor teljesen közönyös volt, amikor tudomására hozták, hogy két embert kórházba kellett vinni egy reaktor szivárgása miatt.