Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Egyre több a halott a kínai gázrobbanás miatt

2003.12.26. 15:25
A 191 halálos áldozatot követelő gázszivárgás után még mindig özönlenek az emberek a kórházakba. A hatóságok a környéken több kilométeres körzetben kitelepítik a falusiakat. A gáz kedden szabadult ki, de még csütörtökön is nagyon sokan haltak meg.
A kórházak túl vannak terhelve a Kaiszhian tartománybeli Csuangdongbej közelében, amikor eddig ismeretlen körülmények között nagy mennyiségű gáz szabadult ki. Az orvosok túlterheltek, nehezen tudják ellátni a sebesülteket - tudósít a Sydney Morning Herald.

Halálzóna

Kína egyik legnagyobb gázlelőhelyénél még kedden szabadult ki nagy mennyiségű mérgesgáz, de az áldozatok száma két nappal a katasztrófa után, csütörtökön is emelkedett. December 26-a estére az áldozatok száma 191-re emelkedett. A környéken gázmaszkos katonák és tűzoltók kutatnak túlélők, illetve áldozatok után. Az elszigetelt falvakban, farmokon a kitelepítések ellenére még maradhattak emberek.

A helyszíni beszámolók szerint egyes falvak szellemvárosokra hasonlítanak, a külföldi média "halálzónaként" emlegeti a területet. A legnagyobb pusztítás Ksziaojang faluban történt, itt a település lakosságának kilencven százaléka halt meg - jelentik helyi hírügynökségek. A közeli Zongde városban hatszáz embert vittek kórház mérgezés miatt.

Egy szemtanú kedd este tévénézés közben valamilyen furcsa szagot érzett, így kiment a konyhába, hogy megnézze, a gázcsapot. Hibát nem talált, de a szag egyre erőteljesebb lett. Kis idő múlva hallott egy hatalmas robbanást hallottak a környéken élők, majd a hatóságok hangosbeszélőn riasztották a lakosságot, és megkezdődött az evakuálás.

A robbanás központjától számított öt kilométeres körön belül valamennyi házat kiürítettek. Péntekre 41 ezer embernek kellett lehagynia otthonát.

Eltitkolták

A helyi hatóságok ezúttal is megpróbálták eltitkolni a tragédia nagyságát. A hivatalos állami média egy nappal a robbanás után is azt mondta, hogy csak nyolcan haltak meg és 65-es sebesültek meg egy kisebb balesetben. Csak csütörtök délután ismerték el, valójában mi történt.

A New York Times szerint a robbanás az hiányos biztonsági intézkedések miatt történhetett. Kína gyorsan fejlődő gazdasága egyre több gázt termel ki, de a technika és a biztonsági követelmények nem fejlődnek.

Kínában az idén novemberig 120 ezer ember halt meg ipari baleset miatt, és hétezer felett van azok száma, akik gázmérgezés, illetve gázrobbanás miatt haltak meg - írja a Sydney Morning Herald.

Elfojtották

Elfojtották a kínai mentőalakulatok szombaton reggel azt a földgázkitörést, amelynek következtében az elmúlt napokban csaknem kétszáz ember vesztette életét az ország délnyugati részén.

Egy 80 fős műszaki mentőalakulat több száz köbméternyi betont kezdett önteni a szerda óta lángoló gázkútba. Az Új Kína hírügynökség a művelet megkezdése után néhány perccel azt jelentette, hogy sikerült elfojtani a kitörést.

A mentőalakulat összesen 480 köbméternyi betont önt a gázkútba. Ez várhatóan két órát vesz igénybe, majd egy - szintén betonból készülő - védőburkot emelnek a betonágy fölé. A gázkitörés elfojtását eredetileg pénteken reggelre tervezték a hatóságok, de végül egy nappal későbbre halasztották, mert az esetleges túlélők utáni kutatásra összpontosították erőfeszítéseiket.