Magdolna
18 °C
27 °C

Több mint tízezren meghaltak a kínai földrengésben

2008.05.12. 09:36
A rengés a Richter-skála szerint 7,8 fokozatú volt. Már több mint tízezer halálos és ennél is több sérült áldozat van, a számuk óráról-órára nő. Hétfő este a mentőalakulatok sem szárazföldi, sem légi úton nem tudtak eljutni Szecsuán tartomány Vencsuan településéhez, az epicentrumhoz.

Nagy erejű földrengés rázta meg hétfőn Kína nyugati részét, előzetes becslések szerint a földmozgás ereje a Richter-skála szerint 7,8 fokozatú volt.

Kedd reggeli összesítés szerint összesen több mint tízezer halálos és tízezer sérült áldozata van a földrengésnek. A rengés epicentrumát magyar idő szerint csak kedd reggel tudták elérni az első orvosok, mert az odavezető utat törmelék borította. Az első mentőcsoportot 1300 katona kísérte.

Mivel a földrengés helyi idő szerint napközben történt, ezért sokan iskolákban vagy munkahelyükön lelték halálukat. Legalább ötszázan meghaltak például a délnyugat-kínai Tucsiankian városában a Szecsuan tartományt sújtó földrengésben összedőlt iskolában, míg az állam Pejcsuan megyéjében egy másik középiskolában további ezren vesztették életüket. Ötven középiskolást már csak holtan tudtak kiemelni a romok alól annál az iskolaépületnél, amellyel kapcsolatban korábban az a jelentés érkezett, hogy 900 iskolás rekedt a törmelékek alatt. Az iskola a szecsuáni fővárostól, Csengtutól 340 kilométerre keletre fekvő Csungcsingban (dél-nyugat-Kínában) állt.

Szecsuán tartomány Sifang városában több száz embert temetett maga alá két összeomló vegyi üzem, és az Új Kína hírügynökség jelentése szerint az üzemekből kifolyt a szabadba több mint 80 tonna ammónium. Az üzemek romjai alól hatezer embert sikerült kimenteni.

Szecsuán térségében az épületek négyötöde összeomlott a hétfői földrengésben. A rengés hatására Szecsuánban leállt öt erőmű, a tőle északra fekvő Shenszi tartományban pedig további három, de azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mekkora terület vagy hány lakos maradt áramszolgáltatás nélkül.

Legalább tízezren rekedtek a romok alatt a délnyugat-kínai Miancsu városában - jelentette kedd reggel az Új Kína hírügynökség. A városban 1500-an vesztették életüket. Szecsuán tartományban harminchét autóbuszon utazó turista halt meg földcsuszamlás miatt.

A nagy erejű rengés epicentrumának közelébe, Szecsuán fővárosába, utazott Ven Csia-pao kínai miniszterelnök, és a repülőgépen adott televíziós interjújában arra kérte a katasztrófa sújtotta lakosságot, hogy próbálja meg megőrizni nyugalmát. "A katasztrófa után most a nyugalom, a bizalom és a nagyfokú bátorság a legfontosabb" - mondta. A központi hatóságok utasították a közigazgatási vezetőket minden szinten, hogy legyenek a frontvonalban a katasztrófaelhárításban és az önkéntes mentők irányításában - tette hozzá.

Képek a helyszínről

Ázsia nagyvárosaiban is érezhető volt a földmozgás

Az amerikai földtani intézet szerint a földrengés központja Szecsuan tartományban volt, mintegy 92 kilométerre északnyugatra a tartományi fővárostól, Csengtutól. A rengések a földfelszín alatt 29 kilométerre keletkeztek.

A földrengés erejéről tanúskodik az, hogy a másfélezer kilométeres távolságra fekvő Pekingben több mint két percig inogtak az épületek, és a rengés érezhető volt Sanghajban, Tajvanon és Bangkokban, de Vietnam fővárosban, Hanoiban is. Bangkokban hét percen át kilengtek a felhőkarcolók.

Helyi idő szerint delután öt óra körül az első rengés epicentruma közelében 5-6-os erősségű utórengéseket észleltek. Az interneten egy álhír is megjelent miszerint Pekingben este 10 óra körül egy nagyobb (4-6) erejű utórengés várható.

A pekingi magyar nagykövetség információi szerint Csengtuban két magyar diák tanul, több ott tartózkodó magyarról nincsenek pontos adatok, mert a Külügyminisztérium ajánlása ellenére a hosszabb időre Kínában tartózkodó magyar állampolgároknak a fele vagy még ennél is kevesebb jelentkezik be a pekingi magyar nagykövetségen - hangsúlyozta Kusai Sándor pekingi nagykövet.

Szelestey Lajos külügyi szóvivő elmondta, a két magyar már az egyetem előtti területen tartózkodik, miután a földmozgást követően mindenkinek el kellett hagynia az épületet. A diákokat fogadó egyetem korábban arról adott tájékoztatást, hogy minden külföldi diákjuk épségben van, ezt Kusai Sándor, a Magyar Köztársaság pekingi nagykövete közölte a távirati irodával.

Helyszíni beszámolók szerint Peking pénzügyi központjában sokan elhagyták az épületeket, de károk szemlátomást nem keletkeztek. Az idei nyári olimpiának helyt adó kínai főváros metróhálózata sem sínylette meg a földrengést. Szemtanúk szerint nem láthatók károk a Három Torok néven ismert, Jangce folyón épített óriási gátrendszeren sem, amely néhány száz kilométerre fekszik a földrengés epicentrumától.

A magyar műszerek is kilengtek

A magyarországi szeizmológiai műszerek is észlelték a hétfői, kínai földrengést, tudta meg az Index az MTA szeizmológiai állomásának ügyeleteséstől, a rengések ahhoz azonban már túl messze voltak, hogy a civilek érzékelhették volna a földmozgást. Egy ilyen méretű rengést a világ összes szeizmológiai műszere kimutatja, tette hozzá az ügyeletes.

A szakember szerint nagyon ritkák az olyan méretű földmozgások a világon, mint a mostani, nyolcasnál erősebb rengés évente legfeljebb egyet mérnek. Az ügyeletes nem kívánt jóslásokba bocsátkozni a mostani földrengés káraival kapcsolatban, azt hangoztatta, sérülhetettek a kommunikációs eszközök, ami nehezítheti a tényleges károk felmérést.

A szakember biztos abban, hogy lesznek utórezgések, de ezek intenzitása egyre kisebb lesz, vélte megjegyezve, ma nem lehet megmondani, esetleges földmozgások akadályozhatják-e például a pekingi olimpia lebonyolítását.